Genel Kurul'da dün gece HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay Pekgözegü'nün, devrin teröristi Seyit Rıza'yı anması ve İmralı'da tutuklu bulunan bölücü başı Abdullah Öcalan'dan "Sayın" diye bahsederek övmesi mecliste tansiyonu yükseltti.

AK Parti ve MHP sıralarından itiraz ve tepki sesleri yükselirken, MHP Grup Başkanvekili Bülbül'den HDP'li vekile tarihi ayar geldi.

"Devrin teröristidir"

Bülbül, HDP'li Pekgözegü'nün Seyit Rıza güzellemesine, "Bugün itibarıyla Türkiye'de PKK ve onun yaptıkları ne ise Türkiye Cumhuriyeti devletinin varlığına ve bütünlüğüne karşı girişilen bir faaliyet olması hasebiyle Seyit Rıza'nın yaptıkları da aynıdır. Bu hatta o dönem itibarıyla daha vahimdir. Mustafa Kemal Atatürk'ün daha yeni yeşerttiği, filizlendirdiği genç cumhuriyete karşı onun ayağa kalkma mücadelesi sırasında, Türk milletinin var olma mücadelesini verdiği bir sırada girişilen bu faaliyetler tabii ki Türk devletinin karşı duruşu ve buna karşı almış olduğu tedbirler sayesinde ortadan kaldırılmıştır" diye çıkıştı.

“Yok öyle bir coğrafya”

Türkiye Cumhuriyeti devletinin teröre karşı bugün de büyük ve şanlı bir mücadele verdiğini söyleyen Bülbül,  "Bu mücadele önemsenmelidir ve bu mücadeleye halel getirecek ve bu noktadaki psikolojik motivasyonu sarsacak ifadelerden de kaçınılmalıdır çünkü verilen mücadele hiçbir etnik gruba karşı verilen bir mücadele değildir, bizzat teröre karşı verilen bir mücadeledir. Bu noktada, hatibin "Kürt coğrafyası" şeklinde isimlendirmesi Türkiye Cumhuriyeti devletinin kuruluş felsefesine, Anayasası'na ve milletimizin anlayışına tamamıyla terstir" dedi.

"Sayın diyemezsiniz”

"Türkiye Cumhuriyeti devleti etnik köken temelinde, mezhebi temelde kurulan bir devlet değildir" diyen Bülbül sözlerine şöyle devam etti: "O dönem itibarıyla, güneyi, kuzeyi, doğusu, batısı, güney doğusu, tamamının ortak iradesiyle teşekkül etmiş olan bir şaheserdir. Bu devlet, Allah'ın izniyle, ilelebet payidar kalacaktır. Bu noktada, terörle mesafe koymak durumunda olanların hâlâ kürsülerde çıkıp "sayın" diyerek Türkiye Cumhuriyeti devletinde yaşayan milyonlarca insanın kanına giren, onlara acı veren terörist başını "sayın" diye ifade etmesi de ayrıca kabul edilemez bir durumdur. Bu noktada, PKK'yla aynileşmek gibi bir problemimiz yok, böyle bir duruşumuz yok denilen bir noktada bu tavrın ve bu sözlerin de ayrıca değerlendirilmeye alınması lazım. Milletimizin takdirine sunuyorum bu ifadeleri ve ayrıca, bu zamana kadar Meclis zabıtlarında bu hususlarla alakalı bir düşünce sarf edilmemiş olmasını da üzüntüyle karşıladığımı ifade etmek istiyorum."