Toplantıya, Sakarya Büyükşehir Belediyesi Gençlik Meclisi, KADEM, Sakarya İHH, İlim Yayma Cemiyeti, Milli Eğitimciler Birliği Derneği, SAÜ Yedirenk, TÜGVA, Yedirenk UOD, Genç Hareket, Özgür-Der, İlim ve Hikmet Vakfı, Ribat Gençlik Kolları, Engelliler ve Yardımlaşma Derneği, Sakarya Rumeli Balkan Göçmenleri Derneği Gençlik Kolları, Ensar Vakfı, Vuslat ve Sakarya Gençlik Spor ve İzcilik Kulübü temsilcileri katıldı. Geçtiğimiz ay gerçekleşen toplantıda Suriye ile ilgili halkın dikkatini çekerek bilinç oluşturmak ve yardımları arttırmak amacıyla bir eylem gerçekleştirme kararı alınmıştı. Planlanan programın tarihi ve detayları bu toplantıda kesinleştirildi.

Neden ‘Suriye İçin 460 Bin Adım’

AK Parti Sakarya İl Gençlik Kolları Ar-Ge ve Eğitim Biriminden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Macit Özçelik açıklamasında şunlara değindi; “Neden Suriye için sokaklara çıkıyoruz? Neden ‘Suriye İçin 460 Bin Adım’ dedik? İlk önce bu sorularının cevabını Sakaryalı gençler olarak vermeliyiz. Biz Suriye’nin özgürleştirilmesi ve Suriye’de yitirilmiş insanlarımız için sokağa çıkıyoruz. Tüm dünyanın gözü önünde 5 yıldır acımasızca insanlık kıyımının yapıldığını haykırmak ve Sakarya’da, Suriye’deki bu büyük trajedi ile ilgili bir sosyal bilinç oluşturabilmek için projemize ‘Suriye İçin 460 Bin Adım dedik. 2011’den bu yana Esed rejiminin kullandığı kimyasal silahlar, attığı misket bombaları ve füzelerle öldürülen Müslüman sayısı resmi rakamlara göre 460 bin ile ifade edilmektedir. Kimi kaynaklara göre ise katledilen insanların sayısı yarım milyonu geçmiştir. Öldürülen bu insanlarımızın 20 bine yakını çocuk, 20 binden fazlası kadın ve yine 10 binden fazla kadına da Esed askerleri tarafından tecavüz edilmiştir. Ayrıca ülkesini, yurdunu terketmek zorunda kalan sığınmacıların sayısı da 10 milyona yaklaşmıştır. Suriye’deki insanlık kıyımına Sakaryalı gençler olarak tepki koymalı ve çevremize böyle bir trajedi ile karşı karşıya olduğumuzu anlatmalıyız. 2011 yılında ikinci intifadayı başlatarak, vakur bir duruş sergileyen kardeşlerimizin yanlarında olduğumuzu göstermeliyiz” dedi.


Suriye’de direniş gösteren Müslümanlar bir macera ve aksiyon peşinde değiller

AK Parti Sakarya İl Gençlik Kolları Başkanı Yusuf Demir, “Şunu bilmeliyiz ki, Suriye’de direniş gösteren Müslümanlar bir macera ve aksiyon peşinde değiller. Bu direniş mücadelesinin tarihsel bir süreci vardır. Şuan rejim askerlerine karşı savaşanların babaları, dedeleri daha öncesinde özgürlük mücadelesi vermişler lakin Baba Esad tarafından bu girişim bastırılmıştı. Beşar Esad’ın babası olan Hafız Esad’ın 1971 yılında kurduğu diktatöryasına karşı mücadele başlatmışlardı. Nusayri olmayanlara yaşam hakkı tanımayan bu anti-demokratik rejime karşı ilk intifada 1982’de başladı. Hama-Humus Katliamı olarak tarihe geçen bu ilk direniş hareketi, Hafız Esad’ın siyasi, ekonomik ve kültürel baskılarına karşı idi. Baba Esad, zehirli gaz bombalarıyla Hama şehrini bombalamış ve sivil, çocuk, yaşlı demeden tanklarla şehri topa tutmuştu. Bu şekilde 30 bin muhalif can vermiş ve ilk direniş bastırılmıştı.”

Özgür Suriye için tavrımızı net bir şekilde ortaya koymalıyız

Demir; “100 yıl öncesine kadar Hama, Humus, Şam, Halep bizim şehirlerimizdi. Hatta Halep, Türk şehri diye anılırmış. Tarihi mirasımız olan bu topraklardaki insanlık dramına sessiz kalmamalı, Özgür Suriye için tavrımızı net bir şekilde ortaya koymalıyız. ‘Suriye’den bize ne, mültecilere biz bakmak zorunda mıyız’ tarzında getirilen eleştirilere de gereken cevabı vermeliyiz.” dedi.