Medyadetay.com. Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Gümüşel ile Köşe Yazarı Neşat Sazoğlu’nun sorularını yanıtlayan Demir, gençlere kendilerini anlatmak için çalıştıklarını, bundan sonra çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerinde sürekli sahada olduklarını ve gençlerle birebir temas kurduklarını belirten Demir, bu sayede kararsız ya da farklı görüşten birçok genci AK Parti saflarına katılmaya ikna ettiklerini dile getirdi.

“Biz gençlerin meselelere nasıl baktığını görmek için çalıştık. Gençlere dokunmamız gerektiğini düşündük” diyen AK Parti Sakarya İl Gençlik Kolları Başkanı Yusuf Demir, “Seçim çalışmalarında biz gençlere konuşma yapmaktan ziyade onlara sorular sorduk. AK Partinin 7 Haziran’da neden başarısız olduğunu sorduk. Bu sorulara ilginç yanıtlar aldık. AK Partiye sempati duyanları, diğer partilere de sempati duyanları ikna etmeye çalıştık. Gençlerin, çözüm süreciyle ilgili soru işaretleri vardı. Şehit haberlerine karşı tepkileri vardı. Güneydoğu’daki olaylara net bir bakış açışı sağlamaya çalıştık. Çözüm sürecini geçmişte anlatamadığımızı fark ettik. Olayın çok büyük bir mesele olduğunu, çözüm sürecinin 30-40 yıllık bir geçmişi olduğunu, sadece AK Parti hükümetine sorunun yüklenmeye çalışıldığını anlattık. Bize Atatürk düşmanlığımız olup olmadığımızı soranlar da oldu. Biz anlatınca fikirlerini değiştirenler var. MHP’li ve CHP’li arkadaşların fikirlerini değiştirdik” dedi.

Gençler AK Parti’ye mesafeli mi?

Gençlere AK Parti’yi anlatmak için seçim öncesinde olduğu gibi seçim sonrasında da ziyaretlerini sürdürdüklerini kaydeden Demir, “Herkes gençlik evresinden geçiyor. Erkekler babadan, kızlar annelerinden refleksleri kazanır. Gençlerin bir var olma mücadelesi var. Bir muhalif duruş var. İktidar olarak gördüğümüz bir lider var. Evdeki gösterdiğimiz refleks de siyasi arenaya yansıyor. Biz iktidar olabiliriz. Dünya mazlumları açısından önemli fakat yeterli değil. Tayyip Erdoğan’ın ortaya attığı bir mesele var. Dünya 5’ten büyüktür şeklinde. Bizim de bu mesajı gençlere aktarmamız gerekiyor. Gençleri bu anlamda motive etme açısından, sokaklara kadar indik. Mücadelemiz devam edecek. Meselelere farklı bakmaya çalıştık. Farklı bakanın kazanacağını düşündük. Gençler siyasi meseleye dahil olmuyorsa nedenleri vardır. Heyecan oluşturmuyor olabilir, aidiyet duygusunu hissetmiyor olabilir. Bizim bu aidiyet duygusunu oluşturmamız lazım. Bizim her taşın altından çıkmamız gerekiyor ve gençlerin sorması lazım, “Ben neden AK Parti ile değilim de sıradan bir durumdayım” diye. Bunu sorgulatırsak ya karşımızda olacak ya da yanımızda yer alacak. Bunu sürdürmemiz ve artırmamız lazım. En büyük problemimiz, keşke gençlerimiz herhangi bir siyasi partide aktif olsa. Çeşitli yardım kuruluşlarında görev alsa” diye konuştu.

13 yıllık iktidar döneminde muhafazakar kesimin artık siyasal iktidarda olduğunu dile getiren Demir, özellikle gençler açısından bazı düşüncelerin değişmesi için zamana ihtiyaç olduğunu belirtti. Demir, “Bizim ülkemiz şekillenirken batıya fazla yöneldi. Bunlarla hesaplaşmamız lazım. Doğu kültürünü de harmanlamamız lazım. Bizim entelektüel kesime kesinlikle ihtiyacımız var. En büyük gücümüzü bilgi gücü olarak keşfedip onun üzerine odaklanmamız lazım. Bunun için de zaman gerekiyor. Ondan sonra çok güzel işler ortaya çıkacaktır. Bizim karşımızda duran belki de en büyük sıkıntılı kitle, hiçbir derdi olmayan kitle. Böyle bir nesil yetişiyor. Bizim bu kitleye ulaşıp onları canlandırmamız gerekiyor” dedi.

STK’larla ortak çalışmalar

STK ziyaretleri yaptıklarını belirten Demir, “Gençlik hareketi olarak popüler, konforlu alanlardan çıkalım, uzmanlık alanı belirleyelim diyoruz. Kısa, orta ve uzun vadede planlama yapmamız lazım. Ortak noktada buluşabileceğimiz STK’larla öyle şeyler yapalım ki, şehrimize de katkı sağlayalım. Kadınlar, kızlarımız, insani yardımlar gibi konuları gündeme getirelim istiyoruz. Bunları da zamanla hayata geçireceğiz. Güzel düşüncelerimiz var. Ortak bir noktada buluşup harekete geçireceğiz inşallah” şeklinde konuştu.

Gençlerin siyasete bakışı

Gençlerin siyasetten uzak durmasının geçmişle alakalı bir durum olduğuna dikkat çeken Demir, “Geçmişteki siyasetçilerden o kadar dilleri yanmış ki, büyükler gençlerin siyasete girmesini istemiyor. Ancak yeni yeni siyasete sıcak bakılmaya başlandı. Düzgün bir insan var, siyasete girse bozulur mu bozulmaz mı dendiğinde herkeste bir soru işareti oluşuyor. Bizim yeni bir siyaset geliştirmemiz gerekiyor. Yalan dolandan uzak, birbirinin üzerine basılarak yapılan siyasetten uzaklaşmamız gerekiyor. Böyle olunca gençler de siyasete girecektir. Siyasete girecek gençlerin, tahammülü yüksek ve cesaretli olması lazım. Uğraşmadan, mücadele etmeden siyaseti düzeltmenin imkanı yok. Hz. Mevlana, bir neslin geleceğini bir önceki nesil hazırlar diyor. Bizim şu anda yaptığımız faaliyetler de çocuklarımıza kalacak. Çok iyi ahlaklı bir genç yetiştirebilirsiniz, ama toplum ahlaksız ise farklı olaylar yaşanabiliyor. Sadece kendi çocuklarımızı düşünerek hareket etmememiz gerekiyor. Bizim yaptığımız çalışmalar gelecek nesillere kalacak. Bu nedenle de gençlerin bize katılmalarını ve destek vermelerini istiyoruz. Şu an gelen kardeşlerimize de fırsat sunuyoruz. Birimlerimiz çok aktif çalışıyor. Gelenlerin sayısı da sürekli artıyor. Kurucu Genel Başkanımız Tayyip Erdoğan’ın bu işi kurgularken gençliğe önem vermesi çok önemli. Genel Merkez gençlik ve kadın kolları başkanlarımız MYK’ya katılıyor. Bunlar çok önemli. Bu durum başka hiçbir partide yok” dedi.

Kına tweeti

7 Haziran seçimi sonrasında AK Parti gençlik kolları üyesi bir kişinin attığı tweetin tepki çektiğinin hatırlatılması üzerine Demir, “Biraz duygusal davranıldı. Hoş bir durum değil. Genel Merkezden herhangi bir uyarı gelmedi ama toplumun tercihini bu şekilde yorumlamak doğru değildi. 7 Haziran sonrasında bazı kesimlerin ders verme şeklinde refleksleri oldu. 7 Haziran’da oy vermeyip de pişman olan bir kitle oldu. Travmatik bir sonuç oldu. Bizim için de zor oldu. Biz ertesi sabah güzel bir güne uyanmadık. Bunlar olabilir ama önemli olan hatalardan geri dönmek. Bazı çevreler, 1 Kasım sonrasında da ağır eleştiriler, AK Partiyi yerden yere vuran eleştiriler yaptılar. Bu kadar hazımsızlığı da insan kaldıramıyor. Ortada bir başarı var. Bu başarıyı hazmedemeyenler var. Ama MHP’den, CHP’den takdir edip, tebrik edenler de oldu. Bazıları aşağılıyor. Bunlara karşı da bir refleks vermek gerekiyor” dedi.

1 Kasım sonuçları

7 Haziran’da alınan sonucun aslında AK Parti için hayırlı olduğunu da dile getiren Demir, “Karşı seçmenin birikmiş AK Parti ve Recep Tayyip Erdoğan karşıtlığı vardı. 7 Haziran’da tek başına iktidar olsaydık, bu kişiler enerjilerini nereye boşaltacaktı? Legal yönden tepki veren siyasi partiler bile illegal yönden tepki verebilirdi. Şimdi onlar da rahatladı. Ama aradaki zaman, kayıp zaman olarak geçti.

Üç dönem kuralı

AK Parti’deki üç dönem kuralını da olumlu bulduğunu söyleyen Yusuf Demir, “Bizim de bazı süreçleri atlatmamız gerekiyor. Geçişleri sağlıklı yapmak için de üç dönem kuralı çok önemli. Kurucu genel başkanımız Erdoğan ile Başbakanımız Davutoğlu da bu konunun arkasında. Hala değiştirilmedi. Bu davayı 2071’lere götüreceksek eğer üç dönem kuralının devam etmesi gerekiyor. Bunun devam edeceğini düşünüyorum. Bunun partiyi de zinde tutacağına inanıyorum” diye konuştu.

Siyasetteki hedefi

Siyasetteki hedefini de açıklayan Demir, “Ben hiçbir zaman talepkar olmadım. Birileri bu işi senin yapman gerekiyor dediler. Şu anda kendime ekstradan hedefler koymak istemiyorum. Ben arkadaşlarıma her zaman, ‘kendinizi küçük görmeyin’ diyorum. Biz de siyasetçi olduk, elimizden geldiğince mücadele edeceğiz” dedi.

Bakan olmasa da

Sakarya’dan bir bakan olmadığını ancak Genel Başkan Yardımcısı olduğunu söyleyen Demir, “Bakan olsaydı şehrimiz adına iyi olurdu. Ancak genel başkan yardımcımız var. Bu da çok önemli. MYK toplantısında, karar merciinde söz almak, bakanlıktan daha önemli bence. Ara dönemler var belki o zaman bakanlık verilebilir. Şu an ki kabine oldukça güzel. Önemli olan bundan sonra, verilen vaatlerin ciddi bir şekilde yerine getirilmesi” diye konuştu.