Serol Dilmaç’la aşk üzerine söyleşi

Aşk yazarı Serol Dilmaç’ın Alaturka Aşk kitabı Uyanış Yayınevi tarafından yayınlandı. Biz, Dilmaç’la kitabını konuştuk.

Alaturka Aşk'ın teslimiyetindeki özgürlük nerede saklı?

Allah’a ulaşmaya vesile olacak yârin, yüreğindeki sevdada saklıdır.

Neden Alaturka Aşk?
Kitabın muhteviyatı, isminin Alaturka Aşk olmasına vesile oldu. Alaturka Aşk’ın anlamına geçmeden önce, Alaturka kelimesinin ne anlama geldiğini açıklamakta yarar var diye düşünmekteyim. Alaturka, Türk-İslam ahlakını ve nizamını yaşamayı-yaşatmayı şiar edinen gönül insanlarının muhabbet beslediği bir hayat tarzıdır. Bu hayat tarzı öze ve derinliğe dayalı, gelenek ve göreneklere sımsıkı bağlı olmayı isteyen bir prensipler manzumesidir. Alaturka Aşk ise, abdestli gönüllerin yegâne rehberleridir. Nedir bu Alaturka Aşk? Hat sanatı ile işlenmiş, Yâr aşkı ile süslenmiştir. Dua dokuludur. Kur’an kokuludur. Sevgilinin şanını yücelten mana kılavuzudur. Kılavuzun menzili, fani olandan Baki olana doğru temiz bir sevda yolculuğudur.

Ne söyler bize bu Alaturka Aşk? 
 “Hürriyet istersen, sevdiğini Rabbin için sev. Esaret istersen, sevdiğini nefsin için sev.” Kelâmını söyler. Söyleten, O’dur. Senden istediği de hürriyet kokan rahmani bir sevda yolculuğudur.

Günümüzün Alafranga aşklarında boğulan, Alaturka Aşk'ta nefes alabilir mi?
Aşk vardır, Aşk vardır… Kimi aşk vardır, Besmele rahmeti ile misk kokar. Kimi aşk vardır, Zina nişanesi ile lağım kokar. Alaturka Aşk da, Besmele rahmeti ile misk kokan bir aşkın yaşanmasını esas alır.

Alaturka Aşk'ın yolunda insanı ne bekliyor? 
Bir insanın kalbi neye meylederse, oraya doğru sürüklenir. Bir insanın, başı şehvet sonu kasvet bir aşkta sararıp solacağını, Başı iffet sonu rahmet bir aşkta ise, her dem diri olacağını ve Rahmet-i Rahman’a yol bulmaya fırsat bulacağını, Alaturka Aşk dile getiriyor.  

Aşk'ın niyetinde amel nasıl olmalı?
Her aşk, Allah adı ile başlamalı. O’ndan geldiği bilinmeli ve O’nu incitmeden, O’nun istediği bir aşk yolcuğuna çıkılmalıdır. Bu yolculuğun sonu elhamdülillah ile de bitebilir, nasip değilmiş ile de bitebilir. Her ne olursa olsun bu yolculuk boyunca, Tevbe suresi, 4. Ayet hiçbir zaman akıldan ve gönülden çıkarılmamalıdır. Ne söyler bize o ayet; Allah sakınanları sever, der. Peki, bize düşen nedir? Sevdiğinin ahretini ateşe atmaman gerekir. Hem kendini hem sevdiğini hem de yaşadığın aşkı; nefsin, şehvetin ve zinanın ellerine teslim etmemen gerekir. Sevdiğine edep ve iffet nazarı ile bakarak, sevmen gerekir. Şu iyi bilinmelidir ki; ameli güzel ahlak olanın, niyeti temiz olur. Niyeti temiz olanın, aşkı âlâ olur.   
 
Menfaat terazisinde vicdanın ağır olması için ne yapılmalı?
Vicdan, insanı utanılacak durumlardan koruyan bir kalkandır ve insan, vicdanı kadar insanlık vasıflarını benliğinde taşır. İnsanlık vasfını kaybetmemiş olanlar, vicdanları ile hareket ederler. İnsanlık vasıflarını kaybetmiş olanlar ise, menfaatleri ile hareket ederler. Dolayısı ile menfaat terazisinde, vicdan tartılmaz. Menfaat terazisinde, dünya kayığına binmek ve dünyalık elde etmek için her türlü ahlaka mugayir davranışları sergilemekten çekinmeyenler tartılır. Bu tip insanların kalpleri ölüdür. Ölü bir kalpte ne vicdan vardır ne de insanlık… Vicdan ise, ahlak terazisinde tartılır. Vicdanlı olan bir insanın imtihanı da ağırdır. Çünkü onun için dünya değil ahiret önemlidir. Rıza-i İlahi makamına ermek, o insanın en büyük gayesidir.  

Alaturka Aşk'ta, Mecnun Leyla'yı ararken, Tasavvuf aşkında Elif, nasıl aranır?
Dua ile aranır. Allah’ın biz mümin ve müminelere verdiği en ulvi lütuflardan biri, duadır. Bedene değil gönle değer verip, gönle Allah aşkını nakşederek aranır. Haramdan yüz çevirip, helâlden ayrılmayarak aranır.  Haya’nın gölgesinde serinleyip, edebin yüreğinde pişerek aranır. 

Aşkın kültüründe ne gizlidir?
Aşkın kültüründe teslimiyet gizlidir. Çünkü aşkta asıl olan koşulsuz şartsız teslimiyettir. Âşık, maşukuna teslim olup, onun haliyle değişmeye ve dönüşmeye başlar. Onun gibi davranmaya, onun gibi düşünmeye başlar. Bilinmelidir ki Leyla olmak, o kadar basit değildir. Mecnun olmak, o kadar kolay değildir. Hele ki Mecnun’un Leylalaşması hiç mi hiç kolay değildir. 

Alaturka Aşk'ta sadece kalp mi gizlidir?
Alaturka Aşk’ta kalp ile birlikte aşkta gizlidir. Kalp ne kadar temiz olursa, aşk da o kadar temizdir. Kalbi arı olan, aşkı Rahmandan bilir. Kalbi pis olan, aşkı, Şeytandan bilir. Rahman’a ulaşmak ise bir kalbin niyeti, rahmani bir aşk ile aydınlanmaktır onun işi. Şeytan’a yoldaşlık etmek ise bir kalbin niyeti, nefsani bir aşk ile oyalanmaktır onun işi. 

Alaturka Aşk'ı okuyan okuyucuyu kitabın sonunda ne bekliyor? 
Allah’ı gözetip her dem O’nun ile beraber olarak ve de O’ndan bir an olsun gafil kalmadan bir aşk yaşanılması gerektiğini, şeytanın vesveselerine karşı uyanık olunması ve bu vesveselere meyil edilmemesi gerektiğini, kumaşı ipekten ve efendilikten olan okuyucuların gönüllerine fısıldıyor.