21 Kasım Cumartesi Saat 14:00 te Adapazarı Kültür Merkezinde (AKM) Bi Dünya Kadın Projemiz kapsamında birbirinden değerli katılımcılar ile  ‘’Savaşta Kadın Olmak’’  adıyla bir konferansımız olacak.

TRT 1’de hafta içi her gün izleyicilerinin internet ve telefonla programa katılabildiği interaktif bir program olma özelliğini de taşıyan,  sağlık, psikolojik sorunlar, dini konular, dengeli beslenme, yöresel yemekler, dünya lezzetleri, moda, spor, özel yetenekler, el işi ve daha pek çok konuyu uzman isimlerle işleyen Züleyha Ortak konferansımız için şehrimize gelecek.  Züleyha Hanımı aynı zamanda türküleri ile de tanıyoruz. Etnik Dillerde Livaneli Şarkıları , Benden ve yakın zamanlarda çıkardığı  Anadolu’nun halayları ve kına türküleriyle Gelin Kınası adlı albümleri var. Geçen yıl  ‘’Yedi Cihan Kadınları ‘’ projesi ile bir çok ilde programlar yapmıştı.

Bir diğer kıymetli katılımcımız Fatma Zehra Toçoğlu. Zehra Hanım ,  2010 yılında Erciyes Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümünü tamamladıktan sonra 2011 yılında Sakarya Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünde yüksek lisans eğitimine başladı. Sakarya Üniversitesi Ortadoğu Çalışma Merkezi’nde Türkiye’nin Ortadoğu Politikası masasında  Türk Dış  Politikası -Türkiye’nin Ortadoğu Politikası - İsrail –Filistin Meselesi üzerine Araştırma Görevlisi olarak  çalışmalarına devam etmektedir.

Gönüllü çalışmaları ile tanıdığımız hayırsever iş kadını Şengül Morgül hanımefendi de konferansımızda bizlerle birlikte olacak. Şengül Hanım , genç yaşta iş kadını olmuş  ve çok  uzun zamandan beri  bir çok sivil toplum kuruluşunda yöneticilik yapmış bir isim. Kararlı , kendinden emin ve bir işi yaparken yapmış olmak için değil makul bir amaç doğrultusunda hareket etmeyi seven otoriter bir sivil toplum kuruluşu yöneticisi.

Daha önce Kilis ve Reyhanlı’da Suriyeli yetimhaneleri ve mağdur mazlum kadınları aileleri ziyaret etmiş , onları dinlemiş , onlarla konuşmuş ,  hemhal olmuş bir ekipten bahsediyoruz. Projemizden ve böyle bir konuda konferans yapma  fikrimden bahsettiğimde bunu neden yapmak istiyorsunuz dediler bana. Bu konuda ülkemizde şehrimizde insanlarımızda toplumsal bilinç  ve farkındalık oluşturmak istiyoruz dedim.  O günden sonra bir çok Suriyeli , Afgan ve Filistinli kadınla birebir görüşmeler yaparak onlarla birlikte ağlayıp hüzünlenip  duygusal olarak çok zor anlar yaşadıklarını biliyorum.  Çok iyi ve ciddi  bir hazırlık süreci yaşadılar. Savaşa şahit olmuş  aynı zamanda  savaş mağduru eşini çocuğunu kardeşini annesini babasını kaybetmiş  mülteci kadınlarla yaşadıkları etkileyici  bir çok an ve konuştukları içler acısı bir çok olay var biliyorum ama detaylara girmek istemiyorum konferansta kendi his ve  duyguları ile aktaracaklardır eminim. 

Birbirinden değerli katılımcılarımıza hem konferans teklifimizi geri çevirmedikleri için, hem çok titiz ve anlamlı bir hazırlık süreci geçirdikleri için ve belki de en önemlisi savaşı yaşayan kadınlarla hemhal olmaları, acılarını paylaşmaları nedeniyle ayrıca;  Züleyha Hanım yoğun hafta içi canlı yayın ve konser trafiğinde, Şengül Hanım yoğun iş ve sivil toplum faaliyetlerinde ve Fatma Zehra Hanım akademik ve sivil toplum çalışmaları arasında  bize vakit ayırdıkları  için çok teşekkür ediyorum.  Bu konferans hazırlık sürecinde bize teknik destek sağlayan Sakarya İHH Kadın Komisyonuna, tercümanlık yapan Suriyeli ve Filistinli hanım kardeşlerimize ve  tabi ki bizleri bu çalışmalarda yalnız bırakmayan gerek Suriye, Reyhanlı ,Kilis gerekse Suriyeli ,Filistinli  ailelere , kadınlara yapılan ziyaretlerde yanımızda olan bizleri her daim destekleyen hayırsever iş kadını ve her türlü yardım organizasyonunda gönüllü  Serpil Serbes Hanımefendiye de ayrıca teşekkür ederim. 

21 Kasım Cumartesi günü AKM de Savaşta Kadın Olmak konusunu konuşmak üzere bay – bayan herkesi bekliyoruz.