Su insan hayatının vazgeçilemez temel ihtiyaçlarının başında geliyor.
Su olmazsa olmaz.
Temel ihtiyaçlarımızdan biri su evet, ama sonsuz bir kaynak da değil.
Özellikle son yıllarda giderek artan küresel ısınma, su kaynaklarımızın da yavaş yavaş kaybedilmesine neden oluyor.
Ve Sapanca Gölü. Sakarya için büyük ve bulunmaz bir nimet.
Dünyanın içilebilir özellikteki ender göllerinden biri olan Sapanca Gölü ile ilgili zaman zamana sıkıntılar yaşanmıyor da değil.
Ancak çok şükür ki Sapanca Gölü, bizi korkuttuğu zamanlar olmasına rağmen yine de bu şehrin su ihtiyacını karşılamaya devam ediyor.
Tabi ki belediyelerin Sapanca Gölü’nü korumakla ilgili en büyük sorumlu olduklarını da unutmamak gerekir.
Büyükşehir Belediyesi de gölü korumak için gayret gösteriyor. Ve ola ki gölle ilgili bir sıkıntı yaşanırsa diye, alternatif içme suyu kaynaklarını da devreye sokmak amacıyla bir takım projeleri hayata geçiriyor.
Buraya kadar her şey iyi güzel.
Ancak, içme suyu kaynağımız Sapanca Gölü’nü evlerimize kadar ulaştıran SASKİ, suyu vatandaşına biraz pahalıya satıyor.
Sakarya zaten suyu en pahalı kullanan büyükşehirler arasında 4. sırada.
Bu durum zaman zaman tepkilere de neden olmuyor değil. 
Hele Ocak 2016’dan itibaren suya zam yapılmasını da dikkate alacak olursak, vatandaş bu ay faturasını biraz daha yüksek ödeyecek.
Zaten gelen son su faturasına baktığınızda, fiyat artışını hemen fark edeceksiniz.
Büyükşehir Belediyesi’nin Aralık ayında yaptığı 2015’in son meclis toplantısında meclis, suya zam yapma kararını onayladı. 
2016 Yılı Su Tarifeleri ve Uygulama Esaslarının da görüşüldüğü toplantıda meclis üyelerinin oy birliği ile kabul ettiği gündem maddesine göre, su fiyatlarına TEFE - TÜFE oranında düzenleme yapılması kabul edildi.
Adapazarı’nda suyun tonu KDV hariç 2,70 TL oldu. Bir de yüzde 8 oranında KDV var tabi ki.
Yalnız su faturalarını incelediğinizde normal kullanım bedelinin dışında “Şebeke bakım bedeli” adı altında 2,75 TL’lik bir kalem olduğunu göreceksiniz.
Bir vatandaş olarak şebeke bakım bedelinin ne olduğunu anlayamadım doğrusu. Ben zaten kullandığım suyun bedelini fazlasıyla ödüyorum. 
Ayrıca, 2016 yılı için SASKİ’nin bütçesinin de 480 milyon TL olarak kabul edildiğini düşünürsek, şebeke bakım bedeli de neyin nesi oluyor diye sormadan edemiyorum.
SASKİ, bu 480 milyon TL’lik bütçede, şebeke bakım bedelini ayrı mı tutuyor? Bunu faturalara yansıttığına ve vatandaştan tahsil ettiğine bakım parasını bizden alıyor demek ki?
Sakarya genelinde kaç SASKİ abonesi olduğunu bilmiyorum. Ama binlerce abone olduğunu ve herkesten de şebeke bakım bedeli adı altında 2,75 TL alındığını düşürsek, demek ki SASKİ 480 Milyon TL’lik bütçesini vatandaştan karşılıyor. 
Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, SASKİ’nin bütçesinin onaylandığı toplantıda, “Rabbim bu bütçeyi hayırlı hizmetlerde kullanmayı nasip etsin” diye bir ifade kullanmıştı.
Ne diyelim, galiba amin demekten başka bir çaremiz yok.