Söğütlü İlçesi Maksudiye Mahallesi’nden Sakarya Nehri’ne “kimyasal atıkların” deşarj edilmesinin cezası belli oldu.

Buna göre Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 3’üncü Organize Sanayi Bölgesi’ne “145 bin 890” TL idari para cezası kesildi.

Yapılan açıklamada, laboratuvarlardan gelecek analizlere göre tesislere “ek para cezası” uygulanabileceği belirtildi…

Bizimkilere kalsa böyle bir para cezası da kesilmezdi. Zira Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki medyada çıkan haberleri “ihbar” kabul ederek inceleme başlattı.

Bakan Özhaseki’nin talimatı üzerine başlatılan inceleme sonucunda da 3’üncü Organize Sanayi Bölgesi’ne idari para cezası kesildiği öğrenildi.

Yani Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki medyada çıkan haberleri görüp inceleme başlatmasa bizimkilerin bir şey yapacağı yok…!

Diyeceksiniz ki kesilen “145 bin 890” TL’lik idari para cezası yeterli mi? Asla değil! İş sadece idari para cezasıyla kalmamalıydı.

Sakarya Nehri’ne “kimyasal atık” deşarj eden firmalar tespit edilip gerekirse “kapatma” cezası bile verilmeliydi.

Zaten adam yılda bir defa kesilen “145 bin 890” TL’lik para cezasına razı. Yoksa o “zehirli atıkları” imha etmek için daha fazla para ödemek zorunda kalacaklar…

İşin diğer bir ilginç yanı da 3’üncü Organize Sanayi Bölgesi’nin yılın hikayesine dönen “arıtma tesisi” ile ilgili.

Nitekim 3’üncü Organize Sanayi Bölgesi faaliyete geçeli 15 sene olmuş hala daha ortada “arıtma tesisi” yok!

Güya 2018 yılında arıtma tesisi devreye girecek de, atıklar arıtılacak da, arıtmadan çıkan su da tarlada sulama amaçlı kullanılacak! “Ölme eşeğim ölme…”

Aradan geçen 15 yıl içinde 3’üncü Organize Sanayi Bölgesi’nin “arıtma tesisi” tamamlanamamış ise bundan sonra hiç tamamlanamaz.

Bitirilse bile, bu defa da “arıtma tesisini” çalıştırma maliyeti yüksek diye devreye sokulmaz. Maksudiye Mahallesi sakinleri de pis kokuyu teneffüs etmeye devam eder.

Nasıl olsa Sakarya Nehri’ne “kimyasal atık” boşaltmanın idari para cezası toplam “145 bin 890” TL. Dolayısıyla arıtma tesisini çalıştırmaktansa ceza ödemek daha kârlı…!

Aslına bakarsanız özellikle çevre söz konusu olduğunda sadece idari para cezası uygulanmamalı. Zira bu çevre katilleri için adeta bir “ödüllendirme” oluyor.

Olması gereken, öyle iki sıfırlı idari para cezaları değil, en az üç sıfırlı idari para cezaların yanı sıra, ilgili fabrika belirli bir süre kapatılmalıdır.

Bak o zaman Sakarya Nehri’nin yanına yaklaşan oluyor mu? Şayet bu yapılmazsa “Sakarya Nehri’ni parasıyla kirletenler” yüzünden bu şehir yaşanmaz olur…