Türkiye Kızılay Sakarya Şube Başkanı Zahit Tiryaki, yönetim kurulu üyeleri ve kan merkezi doktorları; Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Doç. Dr. Hasan Salih Sağlam, İdari Hizmetler Başkan Vekili Dr. Hasan Bektaş, Tıbbi Hizmetler Başkan Vekili Opr. Dr. Özcan Öktem, Mali Hizmetler Başkan Vekili Ahmet Kemiksizoğlu, Geyve Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Semih Songür, Hendek Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Celalettin Akyol ve Uzman Ömer Kareyel ile bir araya geldi. Kamu Hastaneleri’nin Kızılay’a kan bağışı konusunda verdiği destekten dolayı teşekkür eden Kızılay Şube Başkanı Tiryaki, gösterilen ilgiden dolayı büyük bir memnuniyet duyduklarını dile getirdi.



“Vatandaşa parayla satılamaz”
Kan bağışı konusunun önemini her fırsatta dile getirdiklerini ifade eden Tiryaki, bağış konusunda birçok kişini yanlış bilgiler yüzünden olumsuz algılar yaşadığını belirtti. Bağışların gönüllülük esasıyla yapıldığı ancak toplanan kanın ihtiyaç halinde vatandaşa parayla satıldığı yönündeki algının gerçeği yansıtmadığını kaydeden Tiryaki, “Kızılay devletimizin desteklediği, bağışlar ve kan toplama hizmetinden elde edilen gelirlerle yine halkımıza ve dünyada birçok noktada yardıma ihtiyaç duyulduğunda hizmete koşan özerk bir kuruluş. Kan toplanırken verilen hizmet, toplanan kanın tahlilleri ve saklanması, ihtiyaç durumunda sağlık tesislerine ulaştırılması bunların hepsi bir maliyet. Bu maliyetin yanında her bağışlanan kanda kuruma gelir sağlayan ufak bir pay var. Gerek kamu gerekse özel hastanelerde Kızılay’dan temin edilen kan parayla satılmaz. Böyle bir durumla karşılaşan bu hizmetle ilgili fatura istesin. Veremezler! Kızılay’ın kanı vatandaşa parayla satılamaz. Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu bu bedeli karşılar” diye konuştu.



“Yanlış bilgi bağışı engelliyor”
Yanlış algıların sadece bununla sınırlı kalmadığını ifade eden Tiryaki “Kan vermek sağlık açısından önemli değil, hacamat daha iyi. Kan vereceğime hacamat yaptırırım.” gibi düşüncelerinde yaygın olduğunu belirterek “Kan bağışı için saha çalışması yapan gezici ekiplerimiz bu tür durumlarla karşılaşıyor. Bunun yanında ‘Kan vermek kilo yapar’ diye kan bağışı yapmayanlar da var. Oysaki hepsi yanlış inanışlar. Bu mesnetsiz söylemler yüzünden olumsuz algılar yaratılarak bireysel kan bağışında istenilen seviyelere ulaşılamıyor” dedi.



“Sağlık açısından faydalı”
Kızılay’ın faaliyetleri konusunda bilgi veren Şube Başkanı Tiryaki’nin ardından konuşan Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Doç. Dr. Hasan Salih Sağlam, kan bağışının kemik iliği gelişimi açısından insan vücudunda çok önemli olduğunu vurgulayarak “Düzenli kan bağışı vücudumuzun kan üretimi açısından öneli. Kemik iliği sürekli kan üretimi için çalışıyor ve bir nevi antrenman yapıyor. Bu durum sağlık açısından faydalıdır. Hacamat ise ayrı bir olay. Hacamat kısaca deri altında birikmiş, vücutta hastalıklara neden olan toksik kanın vakumlanarak dışarı alınması işlemidir. İkisinin de yararı farklıdır. Bu olumsuz algıları kırmak ve sağlıklı her yetişkinin düzenli kan bağışçısı olmasını sağlamak gerekiyor. Kan ihtiyacı sağlık tesislerimizde acil durumlarda, ameliyatlarda hayati önem taşıyor. Ülkemizde kan toplama işi Kızılay’a verilmiş. Bizde kamu hastaneleri olarak bağış konusunda her zaman elimizden gelen desteği vermeye hazırız.” diye konuştu. Konuşmaların ardından Kızılay Şube Başkanı Zahit Tiryaki ve yönetim kurulu üyeleri kan bağışına katkı ve desteklerinden dolayı Genel Sekreter Doç. Dr. Sağlam, daire başkanları ve başhekimlere plaket vererek teşekkür etti.