SİME-SEN Kadınlar Komisyonu Genel Başkan Yardımcısı Aynur Özatalay, SİME-SEN Kocaeli şubesi delegesi Serap Yüzer Karakoç ve Arifiye Toplum Sağlığı Merkezi KETEM (Kanser Erken Tanı ve Teşhis Merkezi) koordinesi ile bayanlara bilgilendirme faaliyetinde bulunarak Tank Palet Fabrikası personelini uyardılar.

SİME-SEN Kadınlar Komisyonu Genel Başkan Yardımcısı Aynur Özatalay, “Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de öldürücü, vücutta ağır hasarlar bırakan, büyük maddi kayıplara sebep olan hastalıkların başında kanser hastalığı geliyor. Kanser önemli bir halk sağlığı sorunu olarak günden güne etkisini, yayılım alanını arttırıyor. Bu hastalıkla ülkemizde her yıl 150 bin kişi tanışırken, bununla birlikte kanserde en hızlı artış oranları ülkemizin de içinde bulunduğu düşük ve orta gelirli ülkelerde görülüyor. Bu yüzden bu bilgilendirmeler hepimizin görevi” dedi.

KETEM'le erken tanının, kanserin tedavisindeki önemine dikkat çeken Arifiye Toplum merkezi hemşireleri Yeter Kaya, Ufuk Yazıcı ve Canan Deniz de, “ Erken teşhis kanserde hayat kurtarır sloganıyla yola çıkan KETEM; sağlıklı kişilerde belirli aralıklarla yapılacak olan muayene ve tetkiklerle kanserin erken tanımlanmasını hedeflemektedir. Erken tanıda amaç, toplumda sık görülen ve erken tanındığı zaman yapılacak tedavi ile hastalığın tamamen yok edilme şansı yüksek olan kanser türleri  üzerine yoğunlaşmaktır. Tanısı erken konulabilen, dolayısıyla tedavi şansı daha yüksek olan ve toplumda en sık görülen kanserler arasında kadınlarda meme kanseri ve serviks (rahim ağzı) kanseri, erkeklerde ise prostat kanseri ve hem erkek hem de kadınlarda kalın bağırsak kanseri ve deri kanserleri bu gruba giren kanser türleridir” diye konuştular.

KETEM’de görevli uzmanlar  40’lı yaşlardan sonra kanser riskinin arttığına, bu nedenle 40’lı yaşlardan sonra özellikle kansere yönelik tarama testlerinin yapılmasına dikkat çekti.