Bu sene yaz çok sıcak geçiyor.Mevsim normalleri üzerinde seyreden yaz sıcakları çoğu zaman sağlıklı kişiler için bile risk nedeni olabiliyor. Sıcak havalarla birlikte artan nem özellikle kalp hastaları açısından bazı riskleri beraberinde getiriyor. Yaz ayları kalp krizlerinin en çok arttığı dönem olarak öne çıkıyor. Bunun en önemlinedeni, sıcakhavalarda vücuttaki su ve tuz kaybı. Uzmanlar,  sıcak havalarda su ve tuz dengesinin bozulduğunu bunun da kalp krizine zemin hazırlıdığına dikkat çekiyor.

Yaz aylarında kalp hastalarının çok dikkatli olması uyarısında bulunan Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi ÖğretimÜyesi Prof. Dr. ErsanTatlı; kalp hastalarının mümkün olduğu kadar güneşin zararlı etkilerinden uzak, serin yerlerde kalmalarını söyledi. Prof. Dr. Tatlı, göğüs ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı gibi şikayetleri bulunanların zaman kaybetmeden sağlık kuruluşlarına başvurması gerektiğini belirtti.

Sıcak ve nemli havaların kalp ve dolaşım sistemi üzerinde baskı yaptığına dikkat çeken Prof. Dr. Tatlı, bu baskının kalpkrizine zemin hazırladığını kaydetti. Prof. Tatlı şunları söyledi:

“Yazaylarında artan sıcaklıklar damarlarda genişlemeye yol açar. Bu durum kalbin daha fazla çalışmasına neden olur. Buna aşırısıvı kaybı da eklenince kanda koyulaşma ve pıhtılaşma eğilimi oluyor.Tüm bunlar özellikle kalp hastalarından kalp krizi riskini  arttıran nedenler olarak öne çıkmaktadır.”

“Bol miktarda su tüketin”

Havaların aşırı sıcak olduğu günlerde su alımının arttırılması gerektiğini vurgulayan Tatlı, “Sıcak havalarda bolmiktarda su tüketilmelidir. Çay, kahve, kola gibi içecekler değil doğrudan su tüketilmelidir. Alkol, sigara ve kafeinli içeceklerden kaçınılmalıdır. Güneşin en tepede olduğu saatlerde mümkün olduğu kadar dışarıda bulunulmamalıdır. Denize, güneşin eğik olduğu sabah ve akşam saatlerinde girilmelidir. Vucüt sıcaklığının dengelenmesine yardımcı olabilecek, hafif, pamuklu, açıkrenk giysiler giyilmelidir. Sıcak havalarda ağır ve çok sıcak yemekler yerine, hafif, lif içeriği yüksek ve serinletici yiyecekler tercih edilmelidir” önerilerinde bulundu.

“Erken müdahale önemli”

Kalp krizinde erken müdahalenin çok önemli olduğunun altını çizen Prof. Dr. Tatlı, “Kalpkrizinin belirtileri yeterince bilinmediği için birçok kimse hastaneye başvurmakta geçkalıyor. Kalpkrizi için ilk saatler son derece önemlidir. Kalpkrizinde hiçbir sağlık yardımı almayanların 3’te biri hayatını kaybediyor” diyek onuştu.

Göğüs ağrısının kalpkrizi için en önemli belirti olduğunu kaydedenTatlı “Göğüste, kollarla, boyuna vurabilen baskı şeklinde göğüs ağrısı, buna eşlik eden bulantı, terleme, cildin soğukolması, nefes darlığı, çarpıntı ve baygınlık hissi kalpkrizinin habercisi olabilir. Böyle bir durumda acilen tıbbi yardım alınması hayati önemtaşımaktadır”dedi.