Meteoroloji tahminlerine göre özellikle bugün ve yarın hava sıcaklıklarının 40 dereceyi aşması bekleniyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan SAÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Akdemir, sıcaklık artışlarının kalp krizi riskini arttırdığını hatırlattı. Sadece orta yaş ve üzeri kişilerin değil sıcak havalarda gençlerin de kalp krizi riski taşıdığını ifade eden Prof. Dr. Akdemir şunları söyledi, “Kalp krizi bütün dünyada kabaca yüzde 50 oranında ölümle sonuçlanan bir durumdur. İlk başvurusu yüzde 25 oranında ani kalp ölümü şeklinde kendini gösterir. Kalp krizine yol açan olan sebepler arasında sigara, şeker hastalığı, fazla kilo, yüksek tansiyon, genetik faktörler ve ileri yaş olarak sıralayabiliriz. Ancak bazı nadir durumlar da vardır; ilaç kullanımı, başka organ hastalıkları ve iklim değişiklikleri de kalp krizini tetikler. Soğuk havalarda donma noktasına gelme durumlarında da yine en sık ölüm şekli kalp krizidir. Mevsim normallerinin çok üzerinde seyreden sıcak havalar, kalp krizi ve ölümleri tetikler” diye konuştu.

Sıcak havalarda vücudun sıvı dengesinin bozulmasından dolayı terlemenin aşırı miktarda olduğunu dile getiren Prof. Dr. Akdemir, “Vücudumuzdaki terlemeden dolayı bol miktarda su tüketilmeli, günün en sıcak olduğu 10.00 ile 16.00 saatleri arasında fazla dışarı çıkılmamalı, yine aynı saatlerde denize girmek, uzun süre plajda durmak ve güneş altında kalmak çok tehlikelidir. Mümkün olduğunca vücudu örten kıyafetler giyilmeli” uyarılarında bulundu. Prof. Dr. Akdemir sözlerine şu şekilde devam etti; “Aşırı sıcak havalarda sigara kullanımı da çok tehlikelidir. Çünkü hem vücudun sıvı dengesi hem de damar gerginliği bozulur. Bu durumda alınan sigara, zaten üzerinde de yazıyor, normal kalp damarlarında bile pıhtılaşmaya neden olarak kalp krizi ve ölüme yol açar.”

Kalp krizini tetikleyen bir diğer sebebin besin zehirlenmesi olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Akdemir, “Özellikle yaz aylarında besin zehirlenmelerini çok sık görüyoruz. Besin zehirlenmelerinin en sık görülen sebebine baktığımızda tavuklu, dondurmalı ve çikolatalı yiyecekler olarak görüyoruz. Besin zehirlenmelerinde çok aşırı sıvı kaybedilmesi neticesinde ölümler meydana gelir. Sağlıklı bir insanın dikkat etmesi gerekirken, kalp hastalığı olan birinin daha da dikkatli olması gerekir. Örneğin, hastalar tansiyon ilaçları ya da idrar söktürücü ilaçlar alıyorsa bunların dozlarının ayarlanması gerekir. Çünkü tansiyonda vücutta su kaybı nedeni ile fazla ilaç alındığında insanların susama refleksi de bozulur. Yeteri kadar sıvı alamadığı için vücut sıvıya ihtiyaç duyacaktır” dedi.