Genel Cerrahi Kliniği doktorlarından Prof. Dr. Birol Bostancı gözetiminde Doç. Dr. Kerem Karaman tarafından gerçekleştirilen başarılı bir operasyonla 60 yaşındaki Nezaket Sağlam ve 47 yaşındaki Ayşenur Sırtmaç isimli hastalar sağlıklarına kavuşturuldu. Kalbine üç kez stent takılan 107 kilogram olan Nezaket Sağlam ve kalp, tansiyon, şeker hastası 107 kilogram Ayşenur Sırtmaç, aldıkları kilolardan dolayı yürüyemez hale geldiklerini, pek çok kez diyet yapmış olmalarına rağmen diyeti bıraktıktan sonra eski kilolarını fazlasıyla geri aldıklarını ifade ettiler.

Bursa’da yaşayan her iki hasta da doktorların ilgi ve samimiyeti sayesinde şifa bulduklarını dile getirerek, “Hastaneye geldiğimiz ilk gün doktorumuz Kerem bey bizi kapıda karşıladı. Yıllardır tedavi görüyoruz, böyle bir ilgiyle ilk kez karşılaştık, bu ilgi doktorumuza ve ekibine güvenimizi arttırdı. Ameliyat olduktan sonra da doktorumuz bizi günde 5 kez ziyaret etti. Kerem Hocamız başta olmak üzere, tüm hemşirelerimizden ve personellerimizden Allah razı olsun” dedi.

Obezite Cerrahisiyle ilgili bilgi veren Doç. Dr. Kerem Karaman ise yaptığı açıklamada, “Bu cerrahi yöntem, günümüzde diyet ya da egzersizle kilo vermede başarısız olan hastalarda tedavi amacıyla giderek yaygın olarak uygulanmaya başlandı. 'Sleeve Gastrektomi’ olarak adlandırılan halk arasında 'mide küçültme ameliyatı' olarak bilinen ameliyatlara hastanemizde başlamış bulunmaktayız. Sleeve Gastrektomi, cerrahi girişimler arasında en fazla uygulanan ameliyat yöntemidir. Tercih edilmesinin başlıca nedeni, ameliyat tekniğinin basit olması, yan etkilerinin diğer ameliyat türlerine göre daha az olması ve 6 ay gibi kısa sürede vücut ağırlığının yüzde 40-50 civarında zayıflamaya imkan vermesidir. Bu ameliyat laparoskopik (yani kapalı ameliyat tekniği) olarak gerçekleştirilmektedir. Mide hacminin yaklaşık yüzde 70-75'i çıkarılarak mide küçültülmektedir. Bu ameliyat sonrası hastaların kilo vermesinin yanı sıra, hipertansiyon, tip 2 diyabet hastalığı ve uyku bozukluğu önemli ölçüde düzelmektedir. Diyet için harcanan çaba bir süre sonra sonuçsuz kalmakta ve hastalar ağırlıkları nedeniyle egzersiz yapamamaktadır. Bu hastalara egzersiz yapmalarını önerdiğimiz zaman sıkça 'dizlerim bu ağırlığı taşıyamıyor, nasıl yürüyüş yapayım ya da koşayım?' şeklinde yakınmaları ile karşılaşmaktayız” şeklinde konuştu.
/İHA