Türkiye’de az sayıda gerçekleşen robotlu cerrahi müdahalelere bu defa da kanser riski taşıyan Emine Sezer adlı vatandaş eklendi. Prof. Dr. Fehmi Çelebi yönetiminde gerçekleşen ameliyatla sağlığına kavuşan Emine Sezer (49), Çelebi ve ekibi Op. Dr. Enis Dikicier, Dr. Ömer Yalkın ve hastane çalışanlarına teşekkür etti.

Sezer, karın ağrısı şikayetiyle 2 yıl önce hastaneye başvurduğunu belirterek hekimlerin kendisini takibe aldığını, yapılan tetkiklerin ardından robotla ameliyat yapmayı teklif ettiklerini söyledi. Hekim ve sağlık çalışanlarının yakın ilgisinden oldukça memnun olduğunu ifade eden Sezer, robotlu ameliyatın başarılı geçmesinden dolayı çok mutlu olduğunu belirtti.


Ameliyatla ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Fehmi Çelebi ise, hastaya iki yıl önce kolonoskopi yapıldığını, rektumda ve kalın bağırsağında polip tespit edildiğini belirterek, “Hastamızın biyopsi sonucuna göre takibe aldık. 6 aylık takibimiz sonucu poliplerin kanser riski artması nedeniyle cerrahi müdahaleye karar verdik. Hastanemize kazandırılan çok yönlü manevra kabiliyetine sahip Da Vinci adlı robotla cerrahi müdahalenin uygun olduğuna karar vererek hastamızın kalın bağırsağın bir kısmını ve rektumunu ameliyatla çıkardık. Ameliyat sonrası takibimiz devam etti ve hastamızı 5’inci gün taburcu etmenin mutluluğunu ekip olarak yaşadık” dedi.

İstanbul’un ardından Sakarya’da da uygulanmaya başlanan robotik cerrahi müdahalelerle prostat, böbrek ve mesane kanserlerinde başarılı sonuçlar alındığı gibi sisteminle ayrıca, rahim ve yumurtalık kanserleri, idrar kaçırma, gırtlak ve bağırsak kanserlerinde, kulak burun boğaz ameliyatları ve genel cerrahide, kalp cerrahisinde ise kapak operasyonları ve by-pass ameliyatlarında da uygulanıyor.

ABD’nin Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından geliştirilen ve uzayda astronotlarını uzayda ameliyat edebilme özelliği taşıyan robotik cerrahi yöntemi, Sağlık Bakanlığı tarafından Türkiye’de yaygınlaştırılmaya devam ediliyor. Halk arasında “kansız ameliyat” olarak da adlandırılan sistemde robotun kamera sistemi, kollarının hareket kabiliyeti ve milimetrik müdahaleleriyle cerrahlarda ve hastalarda operasyon başarısını arttırıyor.

 

Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde bugüne kadar gerçekleşen 13 robotik cerrahi müdahale başarıyla sonuçlandı.