Prof. Dr. Köksal, Ramazan boyunca günde iki kez ve hızlı şekilde yemek yenmesi nedeniyle toplumda sık görülen reflü hastalığına yakalananların şikâyetlerinin artabileceğini kaydetti.

Köksal, “Hastaların reflü hastalığı için tanımlanmış klasik önlemler olarak aşırı yemek yemekten kaçınmaları, yemekleri yavaş ve çiğneyerek yemeleri, kola, soda gibi gazlı içecekler ile kahve tüketmemeleri, başta nane olmak üzere baharattan uzak durmaları, çikolata vb. şekerli gıdalardan fazla tüketmemeleri ve sigara kullanmamaları gerekmektedir. Gün boyu kemer, korse gibi sıkı giysiler giyilmemelidir. Ayrıca hastaların iftar ve sahurdan hemen sonra uyumayıp en az 2 saat kadar ayakta kalmaları mide boşalmasını sağlayarak asidin yemek borusuna geri kaçmasını engellemesi açısından önemlidir” diye konuştu.

Prof. Dr. Köksal’ın ülser ve gastrit hastalarına yönelik önerilerde de bulunarak, “Ramazan ayında ülser hastalarında açlığa bağlı olarak midede üretilen asidin tamponlanamaması nedeniyle kanama, delinme riski artmakta olup, bu yüzden yeni tanı konulmuş aktif ülser hastalarının oruç tutmaları sakıncalıdır. Ancak ülser nedeniyle tedavi görmüş ve iyileşmiş hastaların oruç tutmalarında sakınca yoktur. Bu hastalar midede ülsere sebep olabilecek aspirin, ağrı kesici vb. ilaçları düzenli olarak kullanacaklar ise Gastroenteroloji veya İç Hastalıkları uzmanları ile görüşmeleri uygun olacaktır” ifadelerini kullandı.

Öte yandan karaciğer hastalarına yönelik uyarılarda da bulunan Prof. Dr. Köksal, “Ramazan ayı içerisinde iftar ve sahurda yüksek kalorili gıdaların tüketilmesi ve hareketin azalması nedeni ile kilo alınabilmektedir. Kilo alımı yağlı karaciğer hastalığının seyrini kötüleştirmekte olup, hastaların bu konuya özen göstermeleri, aşırı yağlı ve karbonhidratlı gıdaları tüketmekten uzak durmaları gerekmektedir. Öte yandan siroz gibi kronik karaciğer hastalarının oruç öncesinde muhakkak gastroenteroloji uzmanı ile görüşerek önerilerini almaları faydalı olacaktır” dedi.

Prof. Dr. Aydın Şeref Köksal, kabızlık sorunu yaşayan hastaların ise Ramazan ayı boyunca bol su tüketmeleri gerektiğini ifade ederek, gaz yakınması olanların ise iftar sahur arasında kola ve soda gibi gazlı içeceklerden uzak durmasını önerdi.