Sakarya İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Ruh Sağlığı Birimi ve Sakarya Esnaf Sanatkarları Odaları Birliği’nin (SESOB) katkılarıyla hazırlanan “2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü” Orhangazi Kültür Merkezinde gerçekleşti. Programa, İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Aziz Öğütlü, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Mutlu Işıksu, AFAD İl Müdürü Hüseyin Kaşkaş, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ali Güvey, SESOB Başkanı Hasan Alişan ile öğrenciler ve veliler katıldı.

Yoğun katılımın yaşandığı programda, Hollanda’da yaşayan Otizm hastası Birsen Başar üç seansta konferans verdi. Otizm hastalığıyla mücadele ederek kendini yetiştiren ve Hollanda’da bir kamu kuruluşunda memur olarak çalışan Birsen Başar, otizm hastalarının durumu, yaşantısı ve algılama becerileriyle ilgili bilgileri paylaştı. Rahat tavırları ve samimiyeti ile salonda kahkaha fırtınası estiren Başar, sunumunda sık sık alkış aldı.

Otizmlilerin normal insanlar gibi sözleri, davranışları, duyguları algılamakta gücük çektiğini dile getiren Başar, “Örneğin bir evin bir odasında ufak bir nesnenin yeri değişsin, otizmliler için o odanın anlamı değişir. Beyin farklı çalıştığı için ezbere dayalı, fazla detaycı bir yapıları vardır. Konuşurken karşısındakinin duygularını anlamakta çok zorlanırlar. Otizmli bir hastanız varsa onun neler hissettiğini, nasıl bir yapısı olduğunu anlarsanız onun hayatını kolaylaştırır, hastalığını en az seviyede yaşamasını sağlayabilirsiniz” diye konuştu.

Başar’ın sunumunun ardından otizmli Arda Koçer şiir okuyarak salondakileri duygulandırdı. Programın son bölümünde protokol üyeleri Birsen Başar ve Arda Koçer’i tebrik etti. İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Aziz Öğütlü programa katkılarından dolayı SESOB Başkanı Hasan Alişan’a plaket vererek, katılımcılara ve programda emeği geçenlere teşekkür etti.