“Kanserle karışabilir”

Marmara Meme Hastalıkları Sürekli Eğitim Toplantıları (MAYMET) organizasyonunda gerçekleştirilen toplantıda konuşan Op. Dr. Şimşek, Granülomatöz Mastitin, etyolojisi çok iyi bilinmeyen, cerrahları tanıda zorlayan bir meme hastalığı olduğunu kaydetti. Tanı ve tedavisi tam olarak netlik kazanmayan Granülamatöz Mastitin tanıdan tedaviye yolculuğunu anlatan Op. Dr. Şimşek, bu hastalığı bazen klinik olarak meme kanserinden ayırt etmenin zor olabileceğini söyledi.

Granülomatöz Mastiti, nadiren fakat genç, doğurma çağındaki kadınlarda sık görülen sertlik ve abse oluşumu ile beliren memenin iltihabi hastalığı olarak tanımlayan Op. Dr. Şimşek, “Hastalığın bağışıklık sisteminin meme dokusuna tepki göstermesi sonucu oluştuğu düşünülürken, yani geçirilmiş enfeksiyon, travma sebep olarak görülebilmektedir. Hastalık klinik muayene ve ultrasonografi, mamografi, manyetik rezonans görüntüleme gibi radyolojik incelemelerde meme kanseri ve tüberküloz mastiti ile sıklıkla karıştırılabilir. Bu nedenle kesin tanı için şüpheli meme dokusundan örnek alınması ve mutlaka incelemeye gönderilmesi gerekir.

Tedavide gözlem, steroid tedavisi, steroide iyi cevap alınmamışsa benzer başka bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar önerilebilir. Ne yazık ki bu tür hastalarda antibiyotik, steroid tedavisi, apse drenajı/boşaltılması veya cerrahiye rağmen memede abselerin tekrarladığı görülebilmektedir. Bu nedenle de mastit şikayeti olan her hastanın durumu kötüleşmeden mutlaka erken dönemde bir genel cerrahi uzmanına başvurması ve çok ciddi takip edilmesi gerekmektedir” dedi.