Çalıştayda, yaşanan anne ve bebek ölümleri detaylı bir şekilde analiz edilerek ölümlerin önlenmesi için alınması gereken tedbirler konuşuldu.
Aile Sağlığı Hekimleri, ebe-hemşirelerinden,  üniversite hocalarına kadar her branş ve unvandan sağlık hizmeti sunucularının katıldığı toplantıda alınan kararlar rapor haline getirilerek katılımcılarla paylaşıldı.

İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Aziz Öğütlü, Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Hasan Salih Sağlam, Halk Sağlığı ve İl Sağlık Müdürlüğü Müdür Yardımcıları, Şube Müdürleri, Toplum Sağlığı Sorumlu Hekimleri, Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri, Yenidoğan Bilim Dalı Öğretim Üyeleri,  merkez ve ilçelerdeki Kamu Hastanelerinden hekimler, Aile Hekimleri,  hemşire ve ebeler ile müdürlük çalışanları konuyla ilgili görüş ve önerilerde bulundu. 



Halk Sağlığı Müdür Vekili Doç. Dr. Aziz Öğütlü, gerçekleştirdikleri çalıştayın, anne ve bebek sağlığının korunması ve geliştirilmesine katkı sunmasını dileyerek programın açılış konuşmasını yaptı. Öğütlü yaptığı konuşmada: "Bugün burada anne ve bebek ölümlerinin en aza indirgenmesi amacıyla toplanmış olup çalıştay sonrasında anne ve bebek ölümlerini daha aşağıya çekebilmek için il düzeyinde alabileceğimiz önlemler ve Bakanlığımıza iletilecek önerilerle ilgili güzel sonuçlar çıkacağına inanıyorum. 2015 yılında Türkiye genelinde binde 7,6 olan bebek ölüm hızı İlimizde binde 6,06; 2016 yılında ise binde  5,71  olarak tespit edilmiştir. Eldeki verilere bakıldığında yine Anne Ölüm hızında da azalma olduğu görülmektedir. 2015 yılında Türkiye için Anne ölüm hızı yüzbinde 14,7 iken İlimiz için yüzbinde 7,48 ve 2016 yılında ise yüzbinde 7,51 olarak tespit edilmiştir" dedi.

Anne ve bebek ölüm hızlarının ülkelerin gelişmişlik düzeyini gösteren önemli ölçütlerden olduğunu belirten Öğütlü, "Başarılarımızın devamı için çalışmalarımız bakanlığımız ve taşra teşkilatı yapılanmalarımız ile iş birliği içerisinde yer alan diğer kamu ve özel kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve dernekleri ile hızlanarak devam etmektedir" ifadelerinde bulundu.



Çalıştayda, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Hasan Salih Sağlam da yaptığı konuşmada, "Her ölüm hüzün verir ancak bebek ölümü daha fazla hüzün verir; bebek ölümü umut ölümüdür. Anne ölümü daha da hüzünlüdür. Çocuğu ve toplumu yaralayan bir ölüm olan anne ölümü, arkada yeri doldurulamaz bir boşluk bırakıyor. Konu sağlık hizmeti veren tüm birimleri ilgilendiriyor. Bu nedenle her düzeyde sağlık hizmeti veren birimler el ele vererek, bu konuda daha büyük bir hassasiyet ortaya koymak üzere toplanmış bulunuyoruz" diyerek, hedeflenenin anne bebek ölümlerinin önlenmesinde daha iyisini başarmak olduğunu ifade etti.