Medyadetay.com’da Mustafa Gümüşel ile Neşat Sazoğlu’nun sorularını yanıtlayan İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Aziz Öğütlü, sağlıktaki son gelişmeleri değerlendirdi.

“SAÜEH bölge hastanesi gibi çalışıyor”

Hastanelerde yatak ve özellikle yoğun bakım servislerinde sıkıntı yaşandığı yönündeki iddiaları yanıtlayan Öğütlü, Sakarya'nın yatak sayısının biraz daha artırılması gerektiğini belirtti. “Genele bakıldığında 11 ilçe hastanesiyle birlikte yatak konusunda sıkıntı olmadığını görüyoruz” diyen Öğütlü, “Ancak nüfusun yüzde 50'lik kısmı merkezde yaşıyor. Doğal olarak da Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesine başvuruyor. Bu nedenle de bu hastanemizde bir yoğunluk yaşanıyor. Yatak konusunda yoğunluk olduğu zaman doğal olarak yoğun bakımda da yoğunluk oluyor. Yatak konusunda yoğunluk olduğu zaman mutlaka bir çözüm bulunuyor. Diğer hastanelere sevk yapılıyor. Ancak yoğun bakımda 3. seviyede olduğumuz ve online bir sistem olduğu için, burada yoğun bakımda bir yatak boşaldığında tüm Türkiye bunu görebiliyor. Sakarya, bölge hastanesi gibi çalışıyor. Karabük, Bartın, Zonguldak, Düzce, Bolu gibi illerden hastalar geliyor. 2018 yılında bin 100 hastayı sevk etmişiz, bize gelen hasta sayısı ise bin civarında. Şu an ki sistemde yoğun bakım yatağını rezerve etmek gibi bir şansınız yok” dedi.

Bir kaç hafta önce koroner yoğun bakımda yatak sayısını 7 tane artırdıklarını söyleyen Öğütlü, “Yine ihaleye çıktık, iki hafta içinde 8 yatak ilavesi daha olacak. 2. basamak yoğun bakım olan Korucuk'ta da 11 yatak için ihale yapıldı, inşaatı da bitmek üzere. Bir iki hafta içinde hizmete girecek. Şehir hastanesi de hizmete girdiğinde Sakarya'nın 8-10 yıl yoğun bakım sorunu kalmayacak” diye konuştu.

“İlçe hastaneleri başarılı”

İlçe hastanelerinin, poliklinik ve ameliyat sayılarına bakıldığında oldukça başarılı olduğunu kaydeden Öğütlü, “Bazen oradalardaki hasta sayılarında azalma olabiliyor. Çünkü uzman doktarlar çeşitli sebeplerle ayrılabiliyor ve yerine yeni atama yapılana kadar hastalar merkezdeki hastanelere gidiyor. 4 ilçe ile merkezde fizik tedavi servisleri de oldukça başarılı bir şekilde çalışor” dedi.

“Esnek mesai yoğunluğu azalttı”

Hastalar için büyük kolaylık sağlayan esnek mesai uygulaması hakkında da bilgiler veren İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Aziz Öğütlü, “Randevu sisteminde 15 güne kadar randevu alınabiliyor. Ancak bazı bölümlerde yoğunluk yaşanıyor. Yoğunluğun önlenmesi için Bakanlığı bir uygulaması var. Buna göre, hastanelerde 17.00-19.00 arasında mesai dışı poliklinik yapmak isteyen doktorlarımız başvuruyor, Biz de başhekimler vasıtasıyla izin vererek poliklinikleri açıyoruz. Yoğunluğu azaltmak açısından çok etkili bir yöntem oldu. Ayrıca Aile Sağlığı Merkezlerinde de A tipi doktorlarımızın, yoğunluğu azaltlmak amacıyla öğlen başlayıp akşam 20.00-21.00'a kadar süren bir mesaileri var” şeklinde konuştu

“Türkiye’nin en sağlam hastanesi”

İl Sağlık Müdürü Öğütlü, yapım aşamasında bir takım sıkıntılar yaşanması nedeniyle açılması geciken Sakarya Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesinin yıl sonuna kadar teslim edileceğini söyledi. Öğütlü, “Zeminden kaynaklı bir gecikme oldu, ancak Türkiye'nin belki de en sağlam temelli hastane binası oldu. 250 yataklı olarak başlanmıştı, şu anda 370 yatağa kadar çıktı. Çalışmalar çok iyi gidiyor. Sürekli incelemelerde bulunuyoruz. Müteahhit yıl sonuna kadar bitirmeye söz verdi. Biz de biran önce bitmesini bekliyoruz” dedi. Öğütlü, üç binadan oluşan eski Kadın Doğum ve Çocuk Bakım evinde iki binanın sağlam olduğunu ancak birinin 1945 yılında yapıldığını dile getirerek, “Bu binanın altında depremden sonra sıvılaşma oluştu. Bu nedenle o binayı yıkıp yeni bir düzenleme yapabiliriz” dedi.

Organ nakli çağrısı
Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinin ilk olarak karaciğer nakli yapmaya başladığını ancak şu anda en fazla böbrek nakli yapıldığını kaydeden Öğütlü, “En fazla beklenen organ böbrek. SEÜEAH'ta çok başarılı bir ekibimiz var. Son 5,5 ayda ikisi kadavradan olmak üzere toplam 26 nakil yapıldı. Bu rakam, büyük şehirlerdeki kamu hastanelerinin yaptığı nakillerin 3'te 1'i. Ancak biz organ bağışının artmasını bekliyoruz. Bağış yapan sayısı artmazsa, siz en iyi sistemi de kursanız işe yaramaz. Bağışı artırmak için de kurumlar arası işbirliği içindeyiz” dedi.

Öğütlü’den müjde

Sakarya’da şu anda kemik iliği nakli yapılmadığını belirten Öğütlü, “Bir müjde daha, Sakarya'da kemik iliği nakli yapılmıyor. Ancak şu an uzmanlar ve yardımcıları eğitimlerini alıyor. Yoğun bakım hazırlanıyor ve çok yakında Sakarya'da da kemik iliği nakli yapılmaya başlanacak” diye konuştu.

Birleşme yok

Gündemdeki diğer gelişmeleri de değerlendiren Öğütlü, Yenikent Devlet Hastanesi'nin Eğitim Araştırma Hastanesi ile birleşmesi konusunun şu an için söz konusu olmadığını dile getirdi. Öğütlü, “Yenikent Devlet Hastanesi yatak doluluğu ve acil servis bakımından oldukça yoğun çalışıyor. Şu anda birleşme konusu gündemde değil” dedi.

Ayda 22 bin hasta

Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesinin çalışmalarıyla ilgili olarak da bilgiler veren Öğütlü, “Hastane tamamen dijital ortamda hizmet veriyor. Bir implantın bile nerede yapıldığı, kim tarafından yapıldığı belli. Vatandaş, uygun fiyata hizmet alabiliyor. Aylık 22 bin hastaya bakılıyor. Türkiye'de implantta 6. sıradayız. Ayrıca 24 saat hizmet veren bir hastane” diye konuştu.

Acillerdeki yoğunluk

Acillerdeki yoğunluğun, vatandaşların en ufak bir rahatsızlıkta bile acile başvurmasından kaynaklandığını belirten Öğütlü, “Maalesef gerçekten acil durumu olanlar acile başvurmuyor. Bazı vatandaşlar hafif bir rahatsızlıkta bile acile başvurabiliyor. Ama acile gelen hastaları geri çevirmek gibi lüksümüz yok. SAÜEAH'ın iki kampüsünde günlük acile gelen hasta sayısı yaklaşık 2 bin 400 kişi. Ancak baktığınızda bunlardan sadece 100 tanesi gerçek acillik hasta. Acilde hizmet veren doktor sayısı 30-40 arasında. 2018 yılında Sakarya'da bir kişinin doktora başvurma sayısı 11. Yani 11 milyon poliklinik yapmışız” diyerek bu konuda daha duyarlı olunması gerektiğini söyledi.

AMATEM ve ÇAMATEM

AMATEM ve ÇAMATEM hakkında da bilgi veren Öğütlü, “54 yataklı psikiyatri servisimiz var. AMATEM'de de 12 yataklı servisimiz var. AMATEM ve çocukla ilgili olan ÇAMATEM için yeni bir bina yapılıyordu. Müteahhitle bir sıkıntı oldu. Ancak bu sıkıntı da çözüldü. Bina bittiğinde 45 yataklı bir servisimiz olacak. Bu bina hizmete girdiğinde, bu tip hastaları il dışına sevk etme durumumuz kalmayacak” dedi.

Obezite ile mücadele

Obezite ile ilgili mutlaka ciddi bir mücadele yapılması gerektiğine dikkat çeken İl Sağlık Müdürü Öğütlü, “Obezite ile kanser ilişkisi de kesinleşti. Obezite ile mücadeleye ilkokuldan itibaren başlamamız gerekiyor. Bunun dışında sigara kullanımının azaltılması lazım. Sadece akciğer kanserine sebep olmuyor. Mesane kanserinin de yüzde 100 sebebi sigara” dedi.

Sağlık reklamları

İnsan sağlığı ile ilgili bazı kuruluşların yaptığı reklamlara da değinen Öğütlü, “Her kuruluşun kendisini tanıtması lazım. Hangi branşlarda hizmet verdiğini ve doktor kadrosunu tanıtması lazım. Ve yapılan bilimsel çalışmalarla ilgili bilgi vermesinde herhangi bir sıkıntı yok. Ancak bunun dışında en iyi hizmeti biz sunarız, en iyi doktor bizde gibi rekabeti önleyici reklamlar yapılması yasak. Bunlar yapıldığında Sağlık Müdürlüğü olarak gerekli denetimi, incelemeyi yapıp, ceza-i müeyyideyi uyguluyoruz” dedi.