Çalıştaya, Vali Yardımcısı Bekir Dınkırcı, İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Aziz Öğütlü, Sakarya Büyükşehir Belediyesi Sağlık Hizmetleri Daire Başkanı Dr. Aydın Sarı, Sakarya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevim Altınkaynak, Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Op. Dr. Özcan Öktem, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Yrd. Doç. Ali Güvey, Sağlık Hizmetleri Başkanı Dr. Serdar Değirmenci, Ebeler Derneği Başkanı Doç. Dr. Nazan Karahan, Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği İdari Sorumlusu Prof. Dr. Serhan Cevrioğlu, özel hastanelerin yöneticileri ve sağlık çalışanları katıldı.

Çalıştayın açılışında konuşan Prof. Dr. Serhan Cevrioğlu, çok önemli bir amaç için toplandıklarına vurgu yaparak sezaryenle doğumun geçmiş yıllarda normal doğumların çok üstünde seyrettiğine dikkat çekti. Geçmiş yıllara bakıldığında eğitimli ebelerin ev koşullarında dahi normal seyreden gebeliklerde birçok başarılı doğum eylemine katkıda bulunduklarının altını çizen Doç. Dr. Nazan Karahan ise, doğumlarda ebelerin merkezde olması gerektiğini söyledi. Karahan, ebelerin sezaryenle doğumun artmasıyla işlerini yapamaz hale gelerek başka alanlarda hizmet vermek zorunda kaldıklarını dile getirdi. Sezaryen ile doğumun keyfi bir uygulamaya dönüşmesinin yenidoğan bebeğin bir an önce anne sütüyle beslemeye geçmesini geciktirdiğini belirten Prof. Dr. Sevim Altınkaynak, anne sütünün bağışıklığı güçlendirdiğini ifade ederek, normal doğumun desteklenmesi için yapılan çalışmaların artarak devam etmesi gerektiğini dile getirdi.

İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Aziz Öğütlü, Sağlık Bakanlığı'nın vajinal doğumu destelemek için yaptığı çalışmalara değindi. Öğütlü, sezaryenle doğum oranlarına bakıldığında yapılan çalışmalarla kamu hastanelerindeki sezaryen sayılarının hızla düştüğünü ancak özel hastanelerdeki sezaryen oranlarının hala çok yüksek olduğunu kaydetti. Gereksiz sezaryenin toplum sağlığı açısından da büyük risk oluşturduğunu belirten Öğütlü; “Bu sorun yalnız kamunun sorunu değil. Özel hastanelerimizde bu konuda elini taşın altına koymalı. Bu konuda özel hastanelerimizin de konuya duyarlı olması gerekiyor; normal doğumu teşvik için iş birliği içinde olmalıyız” diye konuştu. Öğütlü, özel hastane yöneticilerine çalıştaya katkılarından dolayı da teşekkür etti. Vali Yardımcısı Bekir Dınkırcı'da normal doğum yapabilecek anne adaylarının sezaryenle doğum hakkında yeteri kadar bilgi sahibi olmaması nedeniyle bu yöntem ile doğum yapmayı tercih ettiğini belirterek, anne adaylarını bilgilendirme çalışmalarının önemli olduğunu söyledi.

Konuşmaların ardından yedi masada, yedi başlıkta, 100 katılımcının yer aldığı çalıştaya geçildi. Belirlenen başlıklar altında oluşan masalarda konular tartışılırken çalıştayın tamamlanmasını ardından sonuç bildirgesi hazırlandı. Çalıştayda alınan kararların yedi konu başlığı altında kitaplaştırılacağı kaydedildi.