14 Kasım Dünya Diyabet Günü etkinlikleri çerçevesinde Sakarya’da bulunan tüm diyabetli bireyler, Karaman Mahallesinde bulunan Macera Parkında hoşça vakit geçirdi. Konunun önemine dikkat çekmek amacıyla "Sağlıklı Bir Gelecek Hakkımızdır" sloganıyla gerçekleştirilen eğlenceye sağlık personeli de eşlik etti.

İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Aziz Öğütlü, Dünya Diyabet Günüyle ilgili yaptığı açıklamada; “Dünyada olduğu gibi ülkemizde de bir halk sağlığı sorunu haline gelen diyabetin (şeker hastalığı) önlenmesi ve kontrolü amacıyla Türkiye Diyabet Programı kapsamında pek çok hizmet yürütülmektedir. Toplumuzda diyabeti önlemek ana hedef iken, diyabetli bireylerin de durumlarıyla ilgili bilinç kazanarak sağlıklı ve kaliteli bir hayat sürmeleri için sağlık kuruluşlarımızda gerekli destek verilmektedir.

“Kendinizi sağlıklı hissetseniz bile…”

Sağlıklı hissetseniz bile kan şekeriniz normal düzeyin üzerinde olabilir  ve hastalığa yakalanma riski taşıyabilirsiniz. Bu yüzden, sağlıklı beslenmek, kiloluysanız kilo vermek ve fiziksel olarak daha aktif olmak gibi gerekli yaşam  tarzı değişiklikleri ile önlemler almak diyabetten korunmak için çok önemlidir. Diyabet eğer önlenmezse böbrek yetmezliğine, görme kaybına ve sinir hasarına yol açmaktadır.

“Bu belirtiler sizde de varsa!”

Tip 2 Diyabet toplumumuzda en çok yaygın olan diyabet türüdür ve belli başlı belirtiler, çok su içme, sık idrara çıkma, fazla yeme isteği, halsizlik- yorgunluk, görme bulanıklığıdır.

“Her 2 kişiden 1'i farkında değil”

Bu belirtiler sizde varsa eğer lütfen hemen doktorunuza başvurun. Stresle beraber sigara ve alkolden uzak durarak, yeterli ve düzenli uyku ile beraber sağlık kontrollerini ihmal etmeyerek diyabetin önüne geçebiliriz. Diyabet hastası olan her 2 kişiden 1’i bunun farkında değildir;  lütfen unutmayalım” dedi.