Her yaz döneminde, çocuklar için düzenlenen kurslara kayıtlar sırasında rapor konusunda sıkıntı yaşandığını dile getiren SAKAHED Başkanı Dr. Rıdvan Karagöz, İl Sağlık Müdürlüğü, Gençlik Spor Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi ile yaptıkları görüşmeler sonrasında ortak bir yol haritası oluşturduklarını belirtti.

Karagöz, “Yaz kurslarına kayıtlar sırasında vatandaşların en önemli sıkıntısı, istenen gereksiz sağlık raporlarıydı. Öyle ki aynı kursa giden öğrencilerin bazılarının raporu kabul edildi, bir kısmı rapor alamadı, bir kısmından da rapora gerek yok diye bir şey istenmedi. Çünkü talep edilen şeylerde bir standart yoktu. Kimi kurs gerek olmadığı halde rapor istiyordu. Kimi kurs ise yaşanan onlarca ani gelişen genç sporcu ölümlerini görmezden gelip, tetkik yapılmadan sadece muayene ile verilen raporları kabul etti. Birçok doktor Sağlık Bakanlığının, İl Sağlık Müdürlükleri üzerinden gönderdiği resmi yazılar doğrultusunda rapor veremiyordu. Son dönemlerde artan bu sıkıntılar ve şikâyetler doğrultusunda Sakarya Aile Hekimleri Derneği Yönetim Kurulunun; Sakarya İl Sağlık Müdürlüğü, Sakarya Gençlik Spor İl Müdürlüğü ve Sakarya Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ile yaptığı görüşmeler neticesinde ortak bir yol haritası ortaya koydular” dedi.

Dr. Rıdvan Karagöz, bu doğrultuda alınan karaların ise şu şekilde olduğunu açıkladı;

“Yaz dönemi sportif kurslar dışındaki tüm kurslarda Sağlık Raporuna gerek yoktur ve şahsın ya da velisinin beyanı doğrultusunda işlem yapılacaktır.

Yaz dönemi spor kurslarında öğrencilere profesyonel sporcu lisansı çıkarılmayacağı için sağlık raporu şartı aranmayacaktır ve öğrenci velisinin ‘çocuğum sağlıklıdır ifadesi’ yeterli kabul edilecektir.

Profesyonel lisans çıkarılacak spor faaliyetleri için sağlık raporu gerekmektedir. Lisans başvurusu olan öğrenciye LİSANS TESCİL FİŞİ Gençlik Spor İl Müdürlüğü ve birimleri tarafından verilir. Bu fiş ve beyan formu doldurulmuş bir şekilde vatandaşlar doktora başvurabilir. Bu belge yok ise Lisans çıkarılmayacak demek olup Sağlık Raporuna gerek yoktur.

Profesyonel spor; bir dövüş sporu gibi yüksek efor gerektiren bir spor dalı ise direkt Sakarya Eğitim Araştırma Hastanesinde bulunan Spor Hekimliğinden MHRS sistemi üzerinden randevu alınarak çıkarılabilir.

Profesyonel Spor; dövüş sporu gibi yüksek efor gerektiren bir spor dalı dışında bir branş ise Spor Hekimi, Belediye Polikliniği Hekimleri yada Aile Hekimine başvurabilir. Yapılan tetkik ve muayene sonucu duruma göre sevk edilebilir ya da rapor tanzim edilir.”