Veteriner Hekim Mustafa Yıldız, mevsim şartlarının kenelerin doğada çoğalması için çok uygun bir ortam oluşturduğuna dikkat çekerek, “Kenelerin doğada üreme ve de yayılması açısından patlama yaşanıyor” dedi.
Kenelerin doğayla iç içe yaşayan ve etkileyebildikleri  ya da kan  emebildikleri tüm canlılara saldırarak paraziter yaşam mücadelelerini hat safhaya çıkardıklarını kaydeden Yıldız, “Bu dönemde ekonomik beslenen sığır, koyun, keçi vb ya da ekonomik olmayan yaşam alanlarımızı paylaştığımız can dostlarımızı ve de özellikle insanlarımızı keneden korumak zorundayız. Bunu da başta insanlarımızı bilinçlendirerek yapabiliriz. Kene ile mücadele en büyük görev insana düşmektedir. Ayrıca doğal kene düşmanları olan bahçedeki tavuktan tutun da doğada yaşayan birçok canlı, sezonda bulabildikleri keneleri tüketerek yaşamlarını devam ettirirler. Kene mücadelesinde gerek kamu, gerekse biz vatandaşlar çok dikkatli olmalıyız. Kene ile mücadele edeceğiz diye çevreyi katletmeyelim. Bir sonraki yıl ilaçlara daha dayanıklı kene cinsleri ortaya çıkar. Bunlara karşı da ilaçlar kifayetsiz kalır. Yaşadığımız çevre mutlaka korunmalıdır. Ekonomik amaçla beslenen evcil hayvanlarda, et ve sütte kalıntı bırakan ilaçlar tercih edilmemelidir. Bu konuda serbest veteriner hekimin tavsiyelerine uyulması önemlidir. Kedi ve köpeklerde bit, pire, kene ilaçlaması düzenli yapılmalıdır” dedi.
Yıldız, kenenin gerek insan, gerekse konakçı olarak kullandığı sığır, koyun, keçi, köpek, kedi gibi paraziter olarak kan emmenin dışında, taşımış olduğu son derece öldürücü olan hastalıkları da bulaştırdığına dikkat çekti. Yıldız, “Bu kenenin bulunduğu bölgeye ve de hastalık yapıcı bir etken virüs, bakteri gibi varlığı ya da yokluğu önem taşır” diye konuştu.