Sakarya Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nın “Hepatit ve Korunma Yolları” konferansında konuşan Prof. Dr. Oğuz Karabay, “Hepatit, kesinlikle dokunma ya da nefes yoluyla bulaşmaz. Halkımızın bu konuda tam bir bilgiye sahip olmaması hastalardan kaçmalarına, aileden biri bile olsalar hastaları dışlamalarına sebep olmaktadır. Türkiye’de aşı hizmetleri gerçekten çok gelişti. Risk grubundaki herkes aşıyı ücretsiz olarak yaptırabilir” dedi. Sakarya Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından düzenli olarak gerçekleştirilen sağlık konferansları devam ediyor. “Herkes için Sağlık” projesi kapsamında “Hepatit ve Korunma Yolları” konulu altıncı konferans AKM’de gerçekleştirildi. Konferansın konuşmacısı olan Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyolojisi Klinik Şefi Prof. Dr. Oğuz Karabay, hepatit hastalığı, belirtileri, risk grupları, hastalığın nasıl bulaştığı ve hepatit tanısı konulduğunda neler yapılması gerektiği konularında katılımcılara bilgiler verdi. Düzce’den gelen hastalarının da katıldığı konferansta Prof. Karabay, “Hepatit’in belirtileri, hastaların çoğunlukla halsizlik, yorgunluk gibi şikâyetleri olmaktadır. Hastaların yaş gruplarına göre bulantı, kas ağrıları ortaya çıkabilir. Risk gruplarından bahsetmemiz gerekirse doktorlar, hemşireler ve hemodiyaliz hastalarında görülme olasılığı daha fazladır. Hastalık, uygun şekilde kullanılmayan içine kan değmiş her türlü ürünle bulaşabilir. Gençlerin son zamanlarda yeni yeni alışkanlıklar gelişti, piercing ve dövmeler gibi alışkanlıklar da Hepatit bulaştırabilir” diye konuştu.

Hastalık tanısı konulduğunda hastanın ne yapması gerektiğinden de bahseden Prof. Karabay, “Hepatit’in tespiti ve gerekli önlemlerin alınması kesinlikle çok önemlidir. Hepatit’in ileri seviyesi olan Siroz ve Kanser durumunda ise günümüz şartlarında yapılacak daha fazla tedavi yöntemi var. Kronik hastalıktan kurtulmak veya ilerleyişini durdurmak için düzenli kontrol şart. Hepatit hastaları alkolden uzak durmalıdır. Karaciğere daha çok zarar verebilecek her şeyden uzak durulmalıdır. Hepatit kesinlikle dokunma ya da nefes yoluyla bulaşmaz. Halkımızın bu konuda tam bir bilgiye sahip olmaması Hepatit hastalarından kaçmalarına, aileden biri bile olsalar hastaları dışlamalarına sebep olmaktadır” dedi. Prof. Dr. Oğuz Karabay aşının çok önemli olduğunu kaydederek, “Türkiye’de aşı hizmetleri gerçekten çok gelişti. Bu konuda Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı kadar hiçbir ülke bakanlığı harcama ve yatırım yapmamıştır. Risk grubundaki herkes bu aşıyı ücretsiz yaptırabilir” ifadelerini kullandı.

Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Davut Yüce, Prof. Dr. Oğuz Karabay’a teşekkür ederek başladığı konuşmasında, düzenli olarak sağlık konferansları gerçekleştirdiklerini belirtti. Yüce, “Sakaryalılarımızın sağlık konferanslarımıza katılmasını rica ediyoruz. Bu konferansların yararlı olduğuna inanıyoruz. Sağlık konferanslarımız devam edecek” diye konuştu.