Sakarya’da yapılan Aile Hekimleri Acil Nöbetleri İstişare toplantısında konuşan Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Başkanı Murat Girginer, “Bakanlığın yavaş yavaş geri adım attığını görüyoruz. Bu kavgayı kazanmaya başladık” dedi.

Acil Nöbetleri İstişare Toplantısı Sakarya Aile Hekimleri Derneği (SAKAHED) ev sahipliğinde Sakarya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) konferans salonunda gerçekleştirildi. Sakarya Tabib Odası, İstanbul Aile Hekimleri Derneği, Bursa Aile Hekimleri Derneği, Türk Sağlık Sen, SES, Birlik Dayanışma Sendikası ve Bağımsız Sağlık Sen’in de destek verdiği toplantıya Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Başkanı Murak Girginer ile AHEF Avukatı Arda Aşık ve Aile Hekimleri katıldı. Toplantı Sakarya Aile Hekimleri Derneği Başkanı Rıdvan Karagöz’ün yaptığı basın açıklamasıyla başladı. Mevcut sistemin acil servislerdeki hekim sıkıntısını gidermek için yama uygulamalara kurban edildiğini belirten Karagöz, şöyle konuştu: “Biz aile hekimleri ve beraber çalıştığımız yardımcı sağlık personellerinden; mevcut çalıştığımız yerlerden mesai saatlerimiz içinde görev yerlerimizi terk ederek, bir çoğumuzun da daha önce çalışmadığı acil servislerde çalışmamız bekleniyor. Biz acil servislerdeki nöbetlere gidersek acil servislerdeki hekim ihtiyacı yine ötelenecek ve kalıcı bir çözüm bulunmamış olacağını düşünüyoruz. Diğer branş uzmanlarının da nöbet tutmasını doğru bulmuyoruz. Acil ayrı bir bilim dalı olup kendi profesyonelleri olması gerektiğini düşünüyoruz.”

hekimler1.jpg

Yersiz ve altyapısı oluşturulmadan nöbetlerin dayatıldığını ifade eden Karagöz, şunları söyledi: “Bu bardağı taşıran son damla oldu ve artık bu inatlaşma yargıya taşındı. Anayasa Mahkemesi, Danıştay ve İdari Mahkemelerinde haklı gerçeklerimizle davalar açıldı ve sonucu hep beraber izleyip göreceğiz.”
Aile hekimleri olarak nöbetlerle ilgili iki yıldır süren kavgaları olduğunu belirten Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Başkanı Murat Girginer, sözlerini şöyle sürdürdü: “İllerden çok büyük destek var. Artık bireysel tepki göstermenin zamanı geldi. Şimdi gelinen noktada bakanlığın yavaş yavaş geri adım attığını görüyoruz. İlk kez hekimler ve ebe hemşireler gerçekten birlikte inandıkları, siyasetten arınmış, sadece kendi meslekleri için ortak bir karar verdi. Gerçekten çok ciddi bir adım attılar. Dolayısıyla biz kavgayı kazanmaya başladık.” 

hekimler2.jpg

Acillerde çalışan hekimlerinde aile hekimlerinin acile gelmesini istemediğini söyleyen Girginer, sözlerini şöyle tamamladı: “Onlarda istemiyor, hastanenin ihtiyacı yok. İhtiyacı olan iller olabilir tabi ama en mantıklı çözüm kamu hastanelerinin hizmet alımı yapması. Bunu yaptıkları zaman Türkiye’de zaten acillerle ilgili sorun kalmayacak." Toplantıda son konuşmayı yapan AHEF avukatı Arda Aşık da, aile hekimlerine hukuki süreç hakkında bilgi verdi.