Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde (SAÜEAH) 14 Kasım Diyabet Günü dolayısıyla etkinlik düzenlendi. SAÜ Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Tamer’inde katkı sağladığı etkinlikte, Diyabet Eğitim Hemşireleri Döndü Işık ile Betül Beyaz hastalara günün anlam ve önemini belirtmek için renkli gözlük takarak diyabet eğitimi verdi. Camlarında siyah lekelerin olduğu gözlüğü takan hastalar diyabet rahatsızlığı sonucu gözlerde meydana gelen görme kaybını anlarken, diyabetli her iki kişiden birinin hastalığının farkında olmadığı dile getirildi.

“İki hastadan biri farkında değil”
Diyabetin körlük, kalp damar hastalıkları, böbrek yetmezliği ve ayak, bacak kayıplarına yol açtığını dile getiren Prof. Dr. Ali Tamer, “Tip 2 diyabetli bireylerin büyük çoğunluğu uzun süre hastalığın farkında olmadan yaşamakta. Yakın akrabalarında diyabet bulunanlar, obez ve fazla kilolu kişiler, sağlıksız beslenenler, hareketsiz yaşayanlar, 40 yaş üstü kişiler Tip 2 diyabet riski altındadır. Sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktivite diyabete karşı önleyici iki temel unsur. Çok yemek yeme, çok su içme, sık idrara çıkma, halsizlik, görmede bulanıklık diyabetin belirtileridir. Diyabet şüphesi olan en yakın sağlık kuruluşuna giderek kontrolünü yaptırmalıdır” dedi.

“Hareketsiz yaşam tetikliyor”
Yaşam tarzı değişiklikleri ile 2040 yılına kadar 160 milyon diyabetin geciktirilebileceği veya önlenebileceğini öngörüldüğünü belirten hemşire Döndü Işık ile Betül Beyaz ise “Birçok ülkede sağlıksız beslenme ve fiziksel olarak inaktif yaşam tarzı, çocuk ve gençlerde de tip 2 diyabet görülme riskini küresel halk sağlığı sorunu haline getirmektedir. Küresel sağlık harcamalarının % 12'si yetişkin diyabetli bireyler için harcanmaktadır” diye konuştu.