Dr. Aydın Sarı, “Öncelikle sağlıklı beslenmek çok önemli. Bağışıklık sistemini kuvvetli tutmamız gerekiyor. Özellikle öksüren, hapşıran kişilerden uzak durulması gerekmektedir. Grip aşısı da hastalıktan korunma adına önemlidir” dedi.

Grip hastalığının kuluçka döneminin çok kısa olduğunu söyleyen Sarı, “Vücut virüsü kaptıktan kısa süre içerisinde hastalık belirtileri başlar. Grip hastalığı her yaş grubunda tehlikeli olabilmektedir. Özellikle çocuk ve yaşlılarda basit burun akıntısı, hapşırma ve klasik soğuk algınlığı dediğimiz belirtiler ile başlayan enfeksiyon bazen ilerleyerek astıma kadar dönüşen belirtiler vermektedir. Gene yaşlılarda da aynı şekilde vücut direncinin düşük olması bu hastalıkların kolayca vücuda girmesine neden olmaktadır” diye konuştu.

Gripten korunmak için öncelikle sağlıklı beslenmenin çok önemli olduğuna dikkat çeken Dr. Aydın Sarı, “Bağışıklık sistemini kuvvetli tutmamız gerekiyor. Özellikle öksüren, hapşıran kişilerden uzak durulması gerekmektedir. Bir metre uzakta dursak dahi vücudumuz bu virüsten etkilenebilir. Grip aşısı da hastalıktan korunma adına önemlidir. Gripten korunmak isteyen herkes grip aşısından faydalanmalıdır. Grip aşısının uygulanması için en uygun zamanlar ise sonbahar aylarıdır. Ancak salgınlar ilerleyen aylarda da devam edebildiği için o zamanlarda aşı uygulamak faydalı olacaktır. Kesin koruyuculuk işlevi görebilmesi için grip aşısını olduktan bir hafta sonra etkili olur” dedi.


Normal ve genelde sağlıklı bireylerin, kısa süre içerisinde sağlığına kavuştuğunu söyleyen Sarı, “Bol sıvı desteği, C vitamini ve istirahat hastalığın iyileşmesi için her dönemde olduğu gibi bu dönemde de çok önemlidir. Uykusuzluk ve yorgunluktan kesinlikle kaçınmalıyız. Kendimizde bulunan virüsün başkalarına da geçmemesi için toplum içerisinde bulunmamamız hastalığın yayılmasını önlemek için de yapılması faydalı olur.

Eller virüslerin vücuda girmesinde köprü gibidir. Özellikle çocuklarda el yıkama alışkanlığının küçük yaşlardan itibaren verilmeye çalışılmasının en önemli amaçlarından bir tanesi de budur. Çocuklarımızın önemli bir kısmı ellerini yıkamadığı için çevresinden aldığı mikroplardan ötürü hastalanmaktadır. Bu sebeple okulda ve bulunduğumuz her yerde el yıkamak çok önemlidir. Bulaşıcı hastalıklardan korunmanın en kolay ve etkili yolu el yıkamadan geçmektedir” diyerek uyarıda bulundu.

“Çocuklar okullarda toplu olarak yaşadıklarından bu anlattığımız damlacık yoluyla yayılan enfeksiyon daha hızlı bir şekilde yayılır” diyen Sarı, sözlerini şöyle sürdürdü, “Özellikle çocukların önemli bölümü aynı dönemde ve kuluçka dönemine uygun olarak arka arkaya hastalık geçirmektedirler. Bunlar için özel tedbirden ziyade hasta çocukları ayırıp normal hale gelince okullarına devam etmeleri gerekmektedir. Beslenme ve C vitaminine dikkat etmeleri önemlidir” diye konuştu.

Büyükşehir Tıp Merkezi olarak hem tedavi hem de eğitimsel olarak çalışmalarını sürdürdüklerini söyleyen Sarı, “Aylık eğitimlerimiz de devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde bu konuyla ilgili olarak Marmara Üniversite’si Pendik Eğitim Araştırma Hastanesi’nden Prof. Dr. Bülent Karadağ’ın konuşmacı olarak katıldığı bir konferans gerçekleştirdik. Önümüzdeki dönemde de konferanslarımız, eğitim günlerimiz devam edecek. İnşallah vatandaşlarımızla sağlık konusunda bilgi ve birikimini arttıracak çalışmalarda bir arada olacağız” dedi.