Sağ kasık bölgesinde şişme ve ağrı bulunan 19 yaşındaki sporcu, laparoskopik (kapalı) yöntemle gerçekleştirilen ameliyat sonrası hızla iyileşerek yeşil sahalara döndü. Ameliyatının ertesi günü taburcu olan Enver Tugay Şenoğlu, sağlığına çok hızlı bir şekilde kavuşup, sahalara döndüğü için sevinçli olduğunu ifade etti.

Özel Adatıp Hastanesi Genel Cerrahi Ekibi tarafından gerçekleştirilen ameliyatla ilgili bilgiler veren Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Metin Şenol, “Hastamızın muayenesi sonucunda kasık fıtığı olduğu tespit edildi. Hastamızın ameliyatını laparoskopik (kapalı) yöntemle yaptık. Bu yöntem sayesinde hastamız hızlı bir iyileşme süreci sonrasında çok kısa bir sürede sahalara döndü” dedi.

Kasık fıtığı için tek tedavi yönteminin ameliyat olduğunu söyleyen Op. Dr. Metin Şenol, bu tip ameliyatlarda yama (mesh) yardımıyla kasık bölgesindeki yırtılan karın ön duvarının sağlamlaştırıldığını belirterek sözlerine şu şekilde devam etti: “Yıllardır kasıktan yapılan kesi ile bu işlem uygulanmaktaydı ancak son yıllarda gelişen teknoloji ile kasıktan kesi yapılmasına gerek kalmaksızın kapalı yöntemle (laparoskopik) kasık fıtığı ameliyatını yapmaktayız. Laparoskopik (kapalı) kasık fıtığı ameliyatının birçok avantajı bulunmaktadır. Bu fıtık ameliyatları çok küçük deliklerden gerçekleştirildiğinden ameliyat sonrası yara enfeksiyonu ve ağrı daha az görülür. Kesilerin küçük olması kozmetik açıdan da avantaj sağlar. Kapalı yöntem sonrası spora, sosyal yaşama ve işe dönüş çok daha hızlıdır. Bu nedenlerle kapalı kasık fıtığı ameliyatı; sporcularda, çift taraflı fıtıklarda, tekrarlamış fıtıklarda, işine hemen dönmek isteyenlerde ve kadınlarda çok  idealdir.”

Tekrarlayan fıtık ameliyatları ile ilgili bilgiler veren Özel Adatıp Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Metin Şenol, “Nüks fıtıkları kapalı yöntemle, daha önceki ameliyat bölgesine hiç girmeden, arka taraftan onarmak mümkündür. İlk ameliyat açık yöntemle yapıldıysa, bölgenin orijinal anatomisi bozulduğu için bu hastalarda açık yöntem teknik güçlükler içerir ve komplikasyon potansiyeline sahiptir. Dolayısıyla nüks fıtıklarda da kapalı yöntem daha başarlıdır” dedi.

 Kapalı (laparoskopik) yöntemle yapılan ameliyatların, var olma ihtimali olan ikinci bir fıtığı da kontrol etme imkanı sağladığını söyleyen Op. Dr. Metin Şenol, “Kapalı ameliyat sırasında hem sağ hem de sol, her iki kasık kanalını da görme imkanı vardır.” diyerek sözlerine şu şekilde devam etti: “Örneğin ikinci taraf ile ilgili bir şüphe varsa, ameliyat sırasında diğer tarafı da kontrol etmek mümkündür. Üstelik aynı deliklerden; sadece üç delikten, her iki tarafa da yama koymak mümkündür. İki taraflı kasık fıtıklarında laparoskopik yöntem çok avantajlıdır ve bizde hastanemizde başarıyla uygulamaktayız” diye konuştu.