Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Merkez ve bağlı Kadın Doğum-Çocuk Hastanesi Binasında, Yenikent Devlet Hastanesi, Akyazı Devlet Hastanesi, Arifiye, Geyve, Akyazı şehir merkezlerinde açılan stantlarda hasta, hasta yakını ve tüm vatandaşlara danışmanlık hizmeti verilerek Kanser Erken Teşhis-Tarama Merkezlerinde (KETEM) ücretsiz olarak verilen Kanser Tarama Faaliyetleri anlatılarak kanser taraması için randevular verildi.

Halka açık alanlarda kurulan stant çalışmalarının yanında konferans ve kanserle savaşta daha etkin bir mücadele gerçekleştirebilmesi için sağlık personellerine de hizmet içi eğitim programları gerçekleştiren İl Sağlık Müdürlüğü, sağlıklı bir yaşam tarzını benimseyerek, gerekli kontrolleri yaptırarak bir çok kanser türlerinin önüne geçilebileceğinin altını çiziyor.

“İhmal edilmemeli”

İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Aziz Öğütlü yaptığı açıklamada, günümüzde kanser tarama programlarının ve teşhis yöntemlerinin yaygınlaşması ile kanser hastalığının yüksek oranda tedavi edilebildiğini ifade etti. Öğütlü, sigara, alkol tüketiminin, obezitenin önüne geçilerek; sağlıklı beslenme, düzenli fiziksel hareket gibi sağlığı olumlu etkileyen faktörlerle de kanserden korunmanın önem taşıdığını belirtti. Yaşam alışkanlıkları nedeniyle kanser riski taşıyan ve aile öyküsünde genetik yatkınlığı olan bireylerin kanser taramalarını ücretsiz hizmet veren KETEM’lerde yaptırarak ihmal etmemeleri gerektiğini de sözlerine ekledi.

İl Sağlık Müdürlüğü Kanser-Sağlıklı Beslenme-Hareketli Hayat Birimi koordinatörlüğünde yapılan çalışmalara Arifiye, Geyve, Akyazı, Adapazarı, Serdivan İlçe Sağlık Müdürlükleri, Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Akyazı Devlet Hastanesi ve Yenikent Devlet Hastanesi de destek verdi.

Düzenlenen etkinliklerde Arifiye’de gökyüzüne uçurulan beyaz balonlar ve meme kanseri logolu kurabiyelerle farkındalık oluşturulmaya çalışılırken, diğer programlarda da vatandaşlara pembe kurdele, el kitapçığı, KETEM tanıtım kartları dağıtıldı.