Sakarya İl Sağlık Müdürlüğü Bilgi Sistemleri ve Sağlığın Geliştirilmesi Şubesi, Türkiye Beyazay Derneği Sakarya Şubesi ve Sakarya Toyota-Sa Travmatoloji ve İlkyardım Hastanesi Başhemşireliği’nin ortaklaşa geliştirdiği görme engelli vatandaşların kullanabileceği Braille Alfabesi ile yazılmış içerisinde Hastane rehberi, Akılcı İlaç Kullanım broşürü, Yeterli ve dengeli beslenme, obezite broşürü, Hasta Hakları broşürü basılarak Sakarya genelindeki sağlık kuruluşlarına dağıtıldı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Sakarya İl Sağlık Müdürlüğü Bilgi Sistemleri ve Sağlığın Geliştirilmesi Şubesi Müdürü Filiz Koç; görme engellilerle ilgili ilk matbaanın 1968 yılında İngiltere’de kurulduğunu belirterek şöyle konuştu: "Daha sonra çeşitli ülkelerde kurulan matbaa ve kütüphaneler aracılığı ile görme engellilerin okuyabileceği kitapların basımı ve dağıtımı sağlanmıştır ancak ülkemizde bununla ilgili matbaacılık ve kütüphanecilik hizmetleri maalesef ihtiyacın çok çok gerisinde kalmıştır. Oysa tüm dünyada engellilik konusu evrensel normlara oturtulmuş ve devletlere önemli sorumluluklar yüklenmiştir. Ülkemizde engelli vatandaşlarımızın hakları başta anayasamız olmak üzere çeşitli yasa ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınmıştır."

Sakarya İl Sağlık Müdürlüğü olarak buradan yola çıkarak görme engelli vatandaşlarımızın kullanabileceği, anlayabileceği, yapılı çevreyi tanıyabileceği, sunulan ve sunulacak sağlık hizmetlerini en iyi şekilde alabileceği çeşitli broşürler hazırladıklarını anlatan Koç, şunları söyledi: "Bu broşürlerden biri Toyota-Sa Travmatoloji ve İlkyardım Hastanesinin bilgi rehberi ve daha sonra yeterli dengeli beslenme ve hasta hakları broşürünü ve akılcı ilaç kullanım broşürünü görme engelli vatandaşlarımızın anlayabileceği şekilde Braille Alfabesi ile hazırlamış bulunmaktayız.” Proje kapsamında çalışan tüm personele teşekkürlerini ileten Sakarya İl Sağlık Müdürlüğü Basın ve Halkla İlişkiler Sorumlusu Doğan Öztürk; sözlerini şöyle sürdürdü: “Burada yapılan çalışma yaklaşık 6 aylık bir süreçten geçmiştir. Başta Sakarya İl Sağlık Müdürlüğü Bilgi Sistemleri ve Sağlığın Geliştirilmesi Şube Müdürü Filiz Koç Hanım, Beyazay Derneği Sakarya Şube Başkanlığı, Toyota- Sa Acil Yardım Hastanesi Başhemşireliği ve Müdürlüğü olmak üzere sürdürülmüş bir çalışmadır. Buradaki amaç sağlıklı insanlarla görme engelli vatandaşlarımızın arasındaki farkı kaldırıp onlarında diğer sağlıklı insanlar gibi eşit olarak hastanelerde tedavi olabilmelerini sağlamaktır. Türkiye’de bir ilk olması açısından bizim için son derece önemli ve son derece ciddi bir proje. Bu uygulama 30 Ocak tarihiyle hayata geçmiş durumdadır, kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz”

Görme engelli yakını olduğunu ve bu projenin çok iyi bir proje olduğunu söyleyen Neriman Cebesi de, sözlerine şöyle devam etti: “Benim bir yakınım var, amcamın hanımı gözleri görmüyor. Böyle bir projeyi çok iyi buldum gerçekten ihtiyaç. Gerekiyor çünkü gözü görmeyen insanlar gerçekten zorlanıyor hastanelerde. Her yerde zorlanıyorlar aslında ama çok iyi bir proje bence, çok iyi düşünülmüş ve çok iyi çalışılmış.”

Tanıtımın yapıldığı hastanede tedavi olmak için bekleyen Kemal Külükoğlu isimli vatandaş ise; “Herkese teşekkür ediyoruz gerçekten çok iyi bir proje olmuş. Türkiye için, halkımız için güzel bir şey. Engellilerimizin bu projeden yararlanabileceğine inanıyorum. Gerçekten güzel bir projeye imza atılmış, tebrik ediyorum” dedi. Türkiye genelinde ilk olan proje 30 Ocak tarihi ile Sakarya genelindeki tüm hastane ve sağlık kurumlarında hayata geçirildi.