Parkinson hastalığının, titremenin yanında çoğunlukla diğer ana belirtiler olan hareketlerde yavaşlama, yürüme güçlüğü, mimiklerde azalma, kaslarda sertleşme gibi bulguları da gösterdiğini sözlerine ekleyen Uzm. Dr. Abdulkadir Tunç, bu rahatsızlığın parkinson hastalığına dönme ihtimalini 4 kat attırdığını söyledi.
 
“Tremora yol açtığı bilinen ve kendilerine has özellikleri olan bazı hastalıklar mevcuttur” diyen Uzm. Dr. Abdulkadir Tunç, sözlerine şu şekilde devam etti: “Örneğin tiroid bezi hastalıkları, distoni denilen kasılma durumları, yazı yazma (yazıcı tremoru), sinir ucu zedelenmesi (polinöropati) durumları, bazı yapısal beyin hastalıkları, inme, MS (multiple skleroz), ve tümörler, bazı ilaçlar (lityum, valproat, kortizon gibi) tremor tablolarına neden olabilirler. Son olarak sık görülen bir durum da psikojen tremordur. Karmaşık doğada, özellikleri çok değişken şekillerde görülebilir. Bu açıdan hastalar ruhsal yönden de iyi sorgulanmalı ve muayene edilmelidir.
 
Tremor (titreme) sebepleri  
Tremor fizyolojik olarak görülebileceği gibi en sık gördüğümüz şekli ile esansiyel tremor yani yapısal titremede % 60-70 oranında genetik yatkınlık mevcuttur. Bu hastalığı bulunanların ailesinde tremor çıkma ihtimali 5-10 kat daha fazladır. Bunun yanında bazı hareket bozuklukları tiroid bezi hastalıkları, sinir ucu zedelenmeleri, bazı yapısal beyin hastalıkları, MS, inme, tümörler ve bazı ilaçlar (kortizon, lityum, valproat gibi) tremor tablolarına neden olabilirler.
 
Hangi yaşlarda görülür?
Her yaşta görülmekle birlikte özellikle esansiyel tremorun 40 yaş üstü %4, 60 yaş üstü %10'u bulabilen sıklıkta görüldüğü bilinmektedir.
 
Hangi titremeler tehlikelidir, nelere dikkat edilmelidir?
En sık görülen esansiyel tremor durumunda dahi Parkinson hastalığı ihtimalinin 4 kat arttığı belirlenmiştir. Bu nedenle tüm titreme durumlarının mutlaka ciddiye alınması ve mutlaka bir nöroloji hekimince değerlendirilmesini öneririm. Parkinson hastalığı dışında bazı nörolojik hastalıkların, tiroid hormon bozuklukları ve ilaçların neden olduğu titreme durumları yapısal titreme durumuyla tamamen benzer olabilir. Organik nedenlerin yol açtığı titreme durumları fizyolojik olanlarla aynı bulguları gösterebileceğinden, uzman hekim değerlendirmesi mutlaka gereklidir.
 
Tedavisi var mıdır?
Altta yatan beyin hastalıkları, hormon bozuklukları, ilaç yan etkileri gibi durumların tedavilerinin yanı sıra fizyolojik ve yapısal olarak rastlanan tremorun ilaç tedavileriyle iyileştirilmesi mümkündür. Dirençli olgularda cerrahi tedavi planlanabilir.
 
Tedavi edilmezse ne olur?
Tedavi edilmezse zamanla ilerlemesi beklenir ve her 4 kişiden birinde işlevsel ve mesleki özürlülük yaratır.”