Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Hasan Salih Sağlam, 1-7 Mart Kızılay Haftası kapsamında Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi (SÜEAH) Korucuk Kampüsü Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Merkezi’ni (AMATEM) ziyaret etti. Başhekim Yardımcısı Dr. Mustafa Çelebi, AMATEM Sorumlu Hekimi Uz. Dr. Ahmet Bülent Yazıcı, Doç. Dr. Esra Yazıcı ile Sorumlu Hemşire Seda Hastaoğlu İnan’ın hazır bulunduğu ziyarette Genel Sekreter Sağlam merkezde yapılan çalışmalarla ilgili bilgi aldı. 15 Eylül 2014 yılında Sakarya’da hizmete giren AMATEM’de 2016 Mart ayına kadar 8 bin 145 hastanın poliklinikte ayakta muayene edildiği belirtilirken Uz. Dr. Yazıcı, 279 hastanın da yatarak tedavi gördüğünü kaydetti.

Genel Sekreter Doç. Dr. Sağlam, merkezde yatarak tedavi gören hastalara bakıldığında 103 hasta ile Bonzai adı verilen sentetik uyuşturucu türlerinin ilk sırada olduğunu belirtirken, 93 hasta ile alkol bağımlığının da ikinci sırada yer aldığını kaydetti. Sağlam, “Bölgede İstanbul ve Bursa’dan sonra Alkol ve Madde Bağımlılığı Merkezinin hizmete girdiği üçüncü iliz. Kişinin sinir sistemine etki ederek akli, fiziki ve psikolojik dengesini bozan, bağımlılık yaratan, toplum içerisinde sosyal ve iktisadi çöküntüler meydana getiren maddelerin kullanarak bu maddelerin pençesine düşen hastalarımız merkezimizde şifa buluyor. İnsanı yaşarken hayattan koparan bu zararlı alışkanlıkların pençesine düşmüş çevremizdeki insanları yeniden hayata bağlama ve topluma kazandırmak adına hepimize görevler düşüyor. Bu doğrultuda merkezimizin Avrupa Standartlarında sağlık hizmeti verdiğini Yeşilay Haftası münasebetiyle bir kez daha hatırlatmak isteriz” diye konuştu.


Kocaeli, Düzce, Bolu, İstanbul gibi birçok ilden hastaların da merkeze gelerek tedavi olduğunu ifade eden Uz. Dr. Ahmet Bülent Yazıcı, “SÜEAH-AMATEM'de hem ayaktan hem de yatarak tedavi gören hastalar için ilaç tedavilerinin yanında bireysel psikoterapiler, grup psikoterapileri, alkol ve madde ile ilgili eğitsel çalışmalar, rehabilitasyon ve dışarıya hazırlık faaliyetleri ve aile bilinçlendirme programları yapılmaktadır. Eğitsel faaliyetler için uzun süreli ayıklığın hedeflendiği SAMBA (Sigara, Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Programı) uygulanmaktadır.” dedi.

Doç. Dr. Hasan Salih Sağlam, daha sonra merkezde tedavi gören hastalarla sohbet etti. Madde bağımlığı ve alkolle mücadele eden hastalar, merkezde gördükleri tedavi ile önemli ölçüde bu kötü alışkanlıklardan kurtulmaya başladıklarını ifade ederek, sağlanan hizmetten duydukları memnuniyeti dile getirdiler. Merkezdeki spor, aktivite ve faaliyet alanlarını gezen Sağlam, merkezde eğitim gören hastaların faaliyet odasında yaptığı yağlı boya resim, gümüş işçiliği, minyatür gibi sanatsal eserleri de inceledi.