Şiir, kompozisyon ve resim dallarında gerçekleştirilen yarışmalara ortaokul ve lise öğrencileri katıldı. Sigaranın zararlarını etkili bir dille anlatarak dereceye giren öğrencilere Demokrasi Meydanında yapılan etkinlikte başarı belgesi ve bisiklet armağan edildi. Dereceye giren öğrenciler, ödüllerini İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Aziz Öğütlü, Şube Müdürü Memduh Sert ve Milli Eğitim Şube Müdürü Mehmet Taşkıran'ın elinden aldı.

Gerçekleştirilen etkinlikte konuşma yapan İl Sağlık Müdürü Öğütlü, 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü için yapılan etkinliklerin amacının sigaranın zararları konusunda toplumsal farkındalık oluşturmak olduğunu söyledi. Öğütlü, sigaranın her yıl yaklaşık 6 milyon insanın erken ölümüne yol açtığını ve bu ölümlerin 600 bininin ise pasif sigara içimine bağlı olduğunu ifade etti.



“Denetimleri arttıracağız”
Öğütlü konuşmasının devamında, “Sigara endüstrisi 12-13 yaş grubu çocukları hedeflemektedir. Bağımlılık yaşının giderek küçük yaşlara doğru kaydığı bilinmektedir. Çocuklarımızın sigaraya başlamasını engelleyemezsek önümüzdeki yıllarda onları bu sebepten kaybederiz. Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak farkındalık çalışmalarının dışında yasak alanlarda sigara denetimlerini arttırmayı planlıyoruz; bu konuda ihbarda bulunarak halkımızın da bizlere yardımcı olmasını bekliyoruz” dedi.



“Sigara akla geldiğinde...”
“Ramazan ayı da sigaradan vazgeçmek için iyi bir fırsat olabilir” diyen İl Sağlık Müdürü Aziz Öğütlü, “Oruçluyken gösterilen sabır, diğer zamanlarda da gösterilebilir. Sigarayı bırakmanın vücuttaki faydaları ilk 20 dakikadan itibaren görülebilmektedir. Sigara bırakıldığı andan itibaren her geçen süre lehimizedir. Akla sigara geldiğinde bir bardak su ya da çay içmek, biraz kuru yemiş yemek avutucu, unutturucu olabilir. Yemek sonrası yürüyüş yapmak sigara içme isteğini azaltacaktır. Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımız ALO 171 Sigarayı Bırakma Hattı’nı arayarak veya Halk Sağlığı Müdürlüğüne müracaat ederek ücretsiz yardım alabileceklerdir” ifadesinde bulundu.