Sakarya Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı ve İl Sağlık Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlenen Sağlık Konferansı AKM’de yapıldı. “Okul çağı çocuklarında sağlık ve hijyen” konulu konferansa, İl Sağılık Müdürü Doç. Dr. Aziz Öğütlü, Büyükşehir Sağlık İşleri Daire Başkanı Uzm. Dr. Aydın Sarı, Psikolog Fatma Badem, Diyetisyen Zeliha Güven Uçar, Hijyen Eğitmeni Hülya Bilgin Çolakoğlu ile eğitimciler, veliler ve öğrenciler katıldı.

Okul çağı çocuklarında sağlık konusuna değinen İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Aziz Öğütlü, salgın hastalıklarla mücadele için aşının önemini anlattı. Akciğer, kalp ya da şeker hastalığı gibi müzmin hastalıkları olan çocuklara grip aşı yapılmasının özellikle kış aylarında bu durumdaki çocukları rahatlatacağını ifade eden Öğütlü, soğuk algınlığı ve girip gibi bulaşıcı hastalık geçiren çocukların ise iyileşene kadar okula gönderilmemesini tavsiye etti. Velilerin çocukların gelişimini düzenli olarak takip etmesi gerektiğini dile getiren Öğütlü “Çocuğunuzun göz kontrolünü yaptırın. Birçok öğrenci iyi göremediği için eğitim hayatında zorluk yaşıyor. Teknoloji bağımlılığına dikkat edin. Televizyon, telefon, tablet, bilgisayar kullanımının mutlaka makul ölçülerde sınırlandırılması, kontrol altında tutulması gerekiyor. Teknoloji bağımlığı çocuklarda dikkat eksikliği ve sosyal bozukluklara neden oluyor. Gelişim çağındaki çocuklarımızın duruş şekli, oturuş sekli de önemlidir” diye konuştu.

Çocuklar başka olmak üzer yetişkinlerde de sağlık açısından en önemli durumun iyi bir uyku olduğunu dile getiren Öğütlü, “Uyku düzeni günlük yaşam konforumuz açısından çok önemlidir. Yatma saati düzenli olan, 6 şaşındaki bir çocuk 11 saat 12 yaşındaki bir çocuk ise en az 9 saat uyumalıdır. Yetişkinlerde düzenli olarak en az 7 saat uyumalıdır. İyi bir uyku kadar beden ve ruh sağlığımıza iyi gelen başka bir şey yoktur diye biliriz” dedi.
El ve tırnak temizliğinin is bulaşıcı hastalıklardan korunmada son derece önemli olduğunu söyleyen Öğütlü, “El yıkama, suya sabuna dokunma basit ancak çok önemli bir konudur. Bulaşıcı hastalıkların çoğu solunum yoluyla, ellerdeki mikropların yüzümüze, ağzımıza, gözümüze temasıyla geçer. Bu yüzden ellerimizi sabunla sık sık yıkayarak temiz tutmalıyız” uyarısında bulundu. Bağımlılık, tuvalet alışkanlıkları, kıl kurdu hastalığı gibi konularda da bilgiler veren Öğütlü, kış enfeksiyonları ve gereksiz antibiyotik kullanım konusunda da paylaşımlarda bulundu.

Diyetisyen Zeliha Güven Uçar, çocuk ve ergenlik döneminde obezite konusuna bilgiler verdi. Sağlıksız beslenmenin çocuğun gelişimini olumsuz etkilediğini dile getiren Uçar, sağlıksız beklenmenin birçok hastalığa yol açtığını belirtti. Çocuklara sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam tarzının benimsetilmesi gerektiğine değinen Uçar, “Obezite artık önemli bir sağlık sorun olarak algılanıyor. Çünkü obezite kalp, damar ve diyabet gibi birçok hastalığa neden olabiliyor. Çocuklarımızın sağlıklı besin tüketimi, doğru ve dengeli beslenmesi önemli. Bunu yanında televizyon, bilgisayar, tablet, telefon basında hareketsiz kalan çocuklarda aşırı kilo almadan veya hareketsizlikten dolayı sağlık sorunları oluşuyor” diye konuştu.

Psikolog Fatma Badem ise okul çağındaki çocukların psikolojik gereksinimleri hakkında bilgi verdi. Çocukların okulda başarılı olduğunu, bir birey olduğunu, bir gruba ait olduğunu hissetmek gibi çeşitli ihtiyaçlarının ortaya çıktığına değinen Badem, sözlerini şöyle sürdürdü; “Çocuklar huzur ve güvende olduğunu hissetmek ister. Bunu yananda kabul edilmek, onaylanmak, kendini değerli görmek ister. Okula yeni başlayan çocukların gelişimi bu doğrultuda devam eder. Ebeveynler olarak onları mutlaka dinlemeliyiz, söylediklerini önemsemeliyiz. Çocuklarımızla sağlıklı iletişim kuramazsak onlarla aramızda mesafeler oluşmaya başlar. Bu mesafeler onun uzaklaşmasına iç dünyasında yalnızlaşmasına neden olabilir. Zamanla ruhsal sorunlar yaşanabilir. Ne kadar duyarlı olursak olalım bazen elimizde olmayan, içinden çıkamadığımız durumlar olabilir. Böyle durumlarda mutlaka profesyonel yardım alınmalıdır. Yardım almaktan kesinlikle çekinmeyin.”

Programın son konuşmacısı ise Hijyen Eğitmeni Hülya Bilgin Çolakoğlu oldu. Çolakoğlu, hijyenin önemli bir konu olduğunu belirterek, kişisel hijyen konusunda bilgiler verdi. El, ayak ve beden temizliğinin doğru şekilde yapılmasının birçok bulaşıcı hastalığa karşı korunmada önem taşıdığına değinen Çolakoğlu, “Temizlik sadece temizlik değil insan sağlığını koruyucu bir faktördür. El yıkama konusunda en az 20 saniye sabunla doğru bir şekilde el yıkamak gerekir. Temiz sandığımız birçok şey aslında temiz değildir. Birçok mikro organizma, virüs, bakteri saçımızda, yüzümüzde, elimizde bulunur. Yine birçok bulaşıcı hastalıkta bu sayede bizlere bulaşır. Bir tırnak makası bile bulaşıcı hastalık taşıya bilir. O yüzden tırnak makasları da diş fırçası gibi kişiye özel olmalıdır. Kişisel temizlik ve hijyen konusunda duyarlı olan toplumlarda bulaşıcı hastalıklar daha az görülür” dedi.


Konferansın sonunda öğrenciler ve veriler konuşmacılara merak ettikleri soruları sordu. Büyükşehir Sağlık İşleri Daire Başkanı Uzm. Dr. Aydın Sarı, konferansa sonrası İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Aziz Öğütlü’ye plaket vererek, katılımcılara teşekkür etti.