Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Temel Tıp Bölümleri Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Mustafa Altındiş’in düzenlediği sempozyuma, İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Aziz Öğütlü, Bursa Uludağ Üniversitesi Tapı Fakültesi Kan Merkezi Sorumlusu Doç. Dr. Yasemin Heper, Dr. Levent Tufan Kumaş, Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Kan, Organ Doku Nakli Dairesinden Uzm. Dr. Nigar Ertuğrul Örüç, Doç. Dr. Ayça Taştuna, Prof. Dr. Mehmet Köroğlu, Prof. Dr. İsmail Yaşar Avcı, Dr. Mehmet Fatih Orhan, SAÜEAH Hemovijilans Hemşiresi Rabia Gün, akademisyenler, hekimler ve sağlık çalışanları katıldı.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Aziz Öğütlü, kan toplama işlemlerinin tümünü kapsayan Hemovijilansın önemli bir konu olduğunu dile getirdi. Öğütlü, “Kan toplama ve laboratuvar birimlerimizin bildiği, bizlerin çokta fazla içeriğini bilmediğimiz ancak çok önemli bir konu bugün burada güncel yaklaşımlarla ele alınıyor. Burada çok değerli hocalarımız var ve konuyla ilgili deneyimlerini bizlerle paylaşacaklar. Bu organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Prof. Dr. Mustafa Altındiş ve Doç. Dr. Aziz Öğütlü’nün başkanlığında gerçekleşen sempozyumun birinci oturumunda Doç. Dr. Yasemin Heper “Kan Bileşenleri ve Endikasyonları” konulu sunumunu gerçekleştirdi. Kan toplama ve depolama işlemlerinde kan bileşenleri ve endikasyonlarını anlatan Heper, sunumun ardından katılımcıların sorularını yanıtladı. Prof. Dr. Altındiş, “Transfüzyon enfeksiyonlarda güncelleme”, Dr. Levent Tufan Kumaş “Kan grubu antijenleri ve inmünohematolojik testler”, Doç. Dr. Ayça Taştuna “Kanamalı hastaya yaklaşım”, Prof. Dr. Mehmet Köroğlu başkanlığındaki ikinci oturumda ise “Donörden hastaya güvenli transfüzyon” konusunda Prof. Dr. İsmail Yaşar Avcı’nın sunumuyla başladı.

Sempozyumun ikinci oturumu “Transfüzyonla ilişkili istenmeyen reaksiyonlar ve yönetimi” Dr. Mehmet Fatih Orhan, “Dünden bugüne hemovijidans, yasal mevzuat ve ulusal hemovijidans sistemi” Uzm. Dr. Nigar Ertuğrul Örüç ile “Hastanemizde hemovijidans uygulaması” konusunda Hemşire Rabia Gün sunumuyla tamamlandı. Hekimlerin ve sağlık çalışanlarının sorularına yanıt bulduğu sempozyumun sonunda katılım belgeleri verilerek. 

Hemovijilans nedir?

Hemovijilans, Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı tanıma göre kanın toplanmasından başlayarak alıcıya verilmesinden sonra takibini de içeren tüm transfüzyon zincirini kapsayan, kan ürünlerinin kullanılmasından kaynaklanan her türlü istenmeyen ve beklenmeyen etkilerin toplanması ve değerlendirilmesinden, bu olayların oluşmasının ve tekrarlanmasının önlenmesini içeren bir dizi sürveyans işlemidir.