1-31 Ekim Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı dolayısıyla Arifiye İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından, Arifiye Kültür Merkezi’nde 25 Ekim Perşembe günü, “Meme Kanseri ve Erken Tanı” etkinliği düzenlendi. Kanserle mücadele etkinliği kapsamında, Arifiye İlçe Sağlık Müdürlüğü Meme Kanserine yönelik bilgilendirme toplantısı düzenledi. Düzenlenen etkinliğe Arifiye Kaymakamı Adem Yazıcı, Arifiye Belediye Başkanı İsmail Karakullukçu, AK Parti Arifiye İlçe Başkanı Ali Başar, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ali Güvey, Arifiye İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ayşin Kurban, CHP İlçe Başkanı Ali Gökpınar, Arifiye Muhtarlar Derneği Başkanı Ahmet Kaymakçı, KANSER-DER Başkanı Nihal Aakar ve çok sayıda vatandaşın katıldı.

Etkinliği açılış konuşmasını yapan Arifiye İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ayşin Kurban; ”Kanser çağımızın hastalığı. Ülkemizde her 10 bireyden birine mutlaka uğrayan bir hastalık. Yine, bu etkinliği düzenlemekteki amacımız olan meme kanserinde farkındalık yaratmak. Kanser ölümcül olmasına rağmen, erken tanı ile bir çok türü tedavisi mümkün olan bir hastalık. Biz de Arifiye’mizde vatandaşımızda kanser bilincini oluşturmak, kansere neden olan fizyolojik ve çevresel etkileri ortadan kaldırmak için bu etkinliği düzenliyoruz” dedi.

Düzenlenen etkinlikle konuşma yapan Arifiye Belediye Başkanı İsmail Karakullukçu ise; ”Arifiye İlçe Sağlık Müdürümüz sayın Ayşin Kurban’a vatandaşımızı her konuda bilinçlendirme için düzenlediği etkinlikler için huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum. Kendisinin ve değerli sağlık çalışanlarımızın gayretleri ile Arifiye’mizde toplum sağlığını ilgilendiren konularda bir çok farkındalık etkinliği düzenledik. Bu, Arifiye’miz için çok güzel bir gelişme. Sağlıklı toplum, sağlıklı şehir anlayışıyla bu tür konferans ve seminerleri sürdürmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Arifiye Kaymakamı Adem Yazıcı'da yaptığı konuşmada; “Kanser çağımızın hastalığı. Artan hayat konforumuz nedeniyle hareketsiz yaşam tarzımız, beslenme alışkanlıklarımız, sigara ve alkol kullanımı kanseri tetikleyen başlıca etkenler. Devletimizin bireylerine karşı temel görevleri arasında olan sağlık hizmetinin sunumu konusunda; sağlık kurumlarının kalitesinin artırılması, tedavi süreçlerindeki bürokrasinin azaltılarak hızlı, etkin ve kaliteli hizmet sunulması, ambulans sayısının artırılması, aile hekimliğinin kurulması bir çok konuda başarılı çalışmalarımız mevcut. Kanuni Sultan Süleyman’ın 'Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi. Olmaya devlet bir nefes sıhhat gibi' sözünde belirttiği gibi, sağlığımızın kıymetini bilmeli, yaşam tarzımızla, alışkanlıklarımızla sağlıklı bir yaşam sürme konusunda gayret sarfetmeliyiz” dedi.

Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ali Güvey ise Meme Kanserinin son yıllarda daha genç hastalarda görülmeye başlandığına dikkati çekerek, kadınlar arasında en fazla rastlanan kanser türü olduğunu söyledi. Güvey konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Ülkemizde her yıl Meme Kanseri vakalarına 20 bin yeni vaka ekleniyor. Bu çok ciddi bir rakam. Erken tanı halinde hiçbir hastamız meme kanserinden hayatını kaybetmiyor. Şu an her 8 kadından biri Meme Kanserine yakalanıyor. Hastalıktan korkmak yerine erken tanı için çaba sarfediyoruz. Adapazarı İlçe Sağlık Müdürlüğüne bağlı KETEM birimine dijital mamografi cihazı kuruldu ve çekimler için hazır. Biz KETEM’leri çok önemsiyoruz ve istiyoruz ki vatandaşlarımızda bu merkezlerimizi önemsesin. Kanserle mücadelede erken teşhisin önemini artık bilmeyen yok. KETEM’lerde ve aile hekimliklerimizde ücretsiz kanser taramaları yapılıyor. Vatandaşlarımızı her fırsatta bu taramalardan yararlanmaya davet ediyoruz.”

Etkinlik sonrası katılımcılar, yapılan 'Farkındalık Ağacına' farkındayız yazısı asarak 100 adet pembe balonu gökyüzüne saldı.