İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ali Güvey ile Başkan Yardımcısı Dr. Yasin Çatalbaş’ın da hazır bulunduğu “Sağlıkta Şiddet” konulu toplantıya aile hekimleri katıldı. Eğitim programının açılış konuşmasını yapan İl Sağılık Müdürü Doç. Dr. Aziz Öğütlü, sağlık personeline yönelik şiddetin önüne geçebilmek için yaşanan üzücü hadiselerin her zaman takipçisi olduklarını ve hiç geri durmadan hukuki yönden ne gerekiyorsa yaptıklarını ifade etti.

Öğütlü, “Bizim bu konudaki hassasiyetimizi biliyorsunuz. Sebebi ne olursa olsun hekimlere ve sağlık personeline yapılan saldırıyı kabul etmemiz mümkün değildir. Bunu yapanlarında en ağır şekilde cezalandırılması için konuya her zaman müdahil oluruz. Ancak her zaman en ufak gerginlik yaşayan hastalar veya yakınlarını ‘Beyaz Kod’ vererek cezalandırmaya gitmekte doğru değildir. Hekimlerimiz ve sağlık çalışanlarımız bu tip durumlarda anlayışlı, uzlaşıya açık, aydınlatıcı olurlarsa şiddet eğilimini azaltmakta daha etkin oluruz. İlimizde görev yapan hekimlerimiz ve sağlık çalışanlarımızdan bu yönde çok memnunuz. Birçok olumsuz durumda hasta ve hasta yakınlarını sakinleştirerek kendileri çözüm üretebiliyor” dedi.

Aile Hekimliği Sistemini daha yaygın hale getirmek ve vatandaşların aile hekimlerine gitmesini teşvik etmek amacıyla check-up uygulaması başlatıldığını ifade eden Öğütlü, aile hekimliklerinde birçok hizmetin verildiğini kaydetti. Vatandaşların aile hekimliğine başvurma oranının artırılması gerektiğini belirten Öğütlü “Vatandaşımızın aile hekimlerine gitme oranını artırmamış kurulan bu sistemin daha sağlıklı ve hedeflenen ölçülere ulaşması anlamına geliyor. Bu açıdan check-up, kanser taramaları gibi uygulamaların meyvesini 5-6 ay sonra almaya başlayacağız. Vatandaşımız sağılık sorunlarında önce aile hekimlerine gidecek, hekimleri onları, onlar hekimlerini tanıyacak” diye konuştu.

Konuşmanın ardından Çalışma Psikolojisi Uzmanı Erhan Şimşek tarafından “Çalışma alanında şiddetin önlenmesi” konusunda eğitim verildi. Şimşek, çalışma hayatında birçok sorunun sağlıksız iletişim nedeniyle gerçekleştiğine dikkat çekerek, konuşma, beden dili ve davranışların insan psikolojisi üzerindeki etkilerini anlattı.