Rıfat Aydın Ceren, kaleme aldığı “İslam’da Eğitim ve Ölçüler” kitabında, “Her ülke, akıl, ilim medeniyet çağında olmak için en büyük yatırımlarını maarif ve eğitim alanlarına yapmaktadırlar” diyor. Rıfat Aydın Ceren’e göre, “Kuvvetli beyin gücüne sahip, e

Rıfat Aydın Ceren, kaleme aldığı “İslam’da Eğitim ve Ölçüler” kitabında, “Her ülke, akıl, ilim medeniyet çağında olmak için en büyük yatırımlarını maarif ve eğitim alanlarına yapmaktadırlar” diyor. Rıfat Aydın Ceren’e göre, “Kuvvetli beyin gücüne sahip, eli hünerli, kalbi güzel ahlaklı münevverler yetiştirmek her millete ideal oldu. Tanzimat’tan beri batıcı müneverlerimizin İslam’ın  hakikatını bilip yaşayamadıklarını belirten Ceren, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Batılılar gibi İslam’ı skolastik bir kalıba döktüler.Avrupalılar’ın kendi batıl dinlerine isyanları gibi biz de İslam’a saldıralım dediler, tarihi yanılmaya sarıldılar. Halbuki İslam alemini duraklatan, gerileten sebepler  hıristiyanlığınki gibi  değildir. Kabahat İslam’da değil mensuplarındadır. Bu hususta peşin hükümlerden kurtulup batının  ilim zihniyetiyle hareket etmemiz gerekmektedir.”   

Rıfat Aydın Ceren’in “İslam’da Eğitim ve Ölçüler” adlı kitabını yanlış hatırlamıyorsam yıllar önce Hergün gazetesinde reklamını görüp posta ile Artvin’e istemiştim. Akyol Matbaası tarafından İzmir’de basılan kitabın önsözünde,  1.3.1977 tarihi verilmektedir. Kapak kompozisyonunu Hüseyin Şanlıoğlu’nun tasarladığı belirtilmektedir. Kitabın yazarı hakkında yeterli bilgi yoktur. Arka kapağındaki bilgilerden 1938’de subaylıkla başlayan memuriyet hayatının 1974 yılında emekli oluncaya kadar devam ettiği ifade edilmektedir.

Kitabın içindeki bazı konular: Kitapdaki hedefler ve hükümler, Nimetlerin çeşitleri, Manevi değerlerimiz, Müslüman Türk ailesi, İslam’da moral eğitimi, Hayat çizgileri, Hazreti Muhammed sevgisi, Çocuk ve gençlik terbiyesi, Allah’ın sevdiği ve sevmediği kişiler, seçkin kulları, Kadının eğitimdeki rolü, Soydan kopmalar (kozmopolitlik), İsraf ekonomisi, İlim, çalışmak ve zaman, Türklük gurur ve şuuru, İslam’da aksiyon, ilerlemek ve yükselmek, Batı aleminin ruh yapısı, İslam’da kadın ve aile, Siyaset ve adalet, Şahsiyetimiz ve milliyetçiliğimiz, Eğitimde denge. 

Yesevi Dergisi

Aylık sevgi dergisi Yesevi,  Haziran sayısında Üç Ayların Faziletleri ile Fetih Müjdesi’ni kapağa taşıdı. Erdoğan Aslıyüce’nin sahibi olduğu Yesevi’nin bu sayısında E.A.Mehmetoğlu, “Emperyalist unutmaz ve affetmez”, Yrd.Doç.Dr. Çağla Gül Yesevi’nin  Türkistan’da Güvenlik Tehditleri, Şükrü Karaca’nın  Edebiyatta  Efe ve Zeybeklik başlıklı yazıları çıktı. İsmetullah Yesevi de , Hoca Ahmed Yesevi ve Menkıbeleri başlıklı yazısına bu sayıda da devam ederken, Dr. Yusuf Gedikli de Türk Coğrafyasındaki Bazı Su Adları (Hidronim)’nın Köken ve anlamlarından bahsetti.  Erdoğan Aslıyüce de  Fetih Müjdesi’nde İstanbul’un fethini anlattı.  Dergide, Musa Serin, Enis Ertuş, Mehmet Tuğlacı, Yrd.Doç.Dr. A.Vehbi Ecer’in de imzalarına rastlandı.