Nahide Şimşir, kaleme aldığı Osmanlı’ya Yön Veren Tarihçiler ve Eserleri (XV.-XX. Yüzyıllar) adlı eserinde, “Üç kıtaya hükmeden, 13. yüzyılın sonlarından 20. yüzyılın başlarına kadar hem tarihe damgasını vurmuş hem de kendi tarihini son derece titiz bir şekilde kaleme alan” Osmanlı devletini anlatıyor. Şimşir, yapıtına Osmanlı padişahlarının saltanat sürelerini gösteren kronolojik listeyi vererek başlarken, Osmanlı tarihi ve tarihçileri hakkında toplu bilgi ve değerlendirmede bulunan bazı eserler hakkında  bilgi veriyor. 
Şimşir,  beş bölüm halinde hazırladığı kitabında ilk kısma “Osmanlı tarihçiliğinin başlangıcı ve ilk tarihçiler” başlığını koyarken diğer bölümlerin “XVI. yüzyıl tarihçileri ve eserleri, XVII. Yüzyıl Osmanlı tarihçileri ve eserleri, XVIII. yüzyıl Osmanlı tarihçileri ve eserleri, XIX. yüzyıl Osmanlı tarihçileri ve eserleri” olduğu görülüyor.
Osmanlı tarihiyle ilgili çalışma yapanların doğrudan doğruya ana kaynaklara inmesi ve Osmanlı tarihçilerinin bıraktığı tarihleri incelemesinin zorunlu olduğunu belirten Şimşir, “Bu sebeple Osmanlı tarihçiliği ve tarihçileri hakkında bilgi edinmek kaçınılmazdır” diyor.
Osmanlı tarihçiliğiyle ilgili genel bir tanıtım bibliyografyası verdiğini belirten Şimşir,  sözlerine şöyle devam ediyor:  “Ancak biz, eserimizin konuyu ana hatları ile anlatan bir rehber olmasını hedeflediğimiz için sınırlar koymak zorunda kaldık. Mükemmellik insanı aşan bir husustur. Derslerimizde anlattığımız hususları yazıya dökerek bilim alemi ile paylaşmak suretiyle, bilimin gereği olan eleştiri ve yoruma da açmış oluyoruz ki, olması gerekende budur.”
Şimşir, yapıtında ara başlıklar  altında “Fetihnameler, Gazavâtnameler, Genel Osmanlı Tarihleri, Saray  Takvimleri, Selimnameler, Süleymannameler, Ruznâmeler (Günlükler)” gibi birçok konuya değiniyor.    
Nahide Şimşir’in bu önemli yapıtı Post yayınlarından çıktı.