Oldum olası okullarda “yardımcı kitap” adı altında çocuklara kitap aldırılmasına karşı olmuşumdur.
Hele bir de özellikle çocuklara kitap ismi ve kırtasiye adı verilmesini hiç ama hiç ahlaklı bulmamışımdır.
Zira “yardımcı kitapların” öğrencilere “hiçbir şey” vermediği gibi, velilere “yük”, bazı öğretmen ile kırtasiyelere de “rant” sağladığını düşünüyorum…
Yahu bu “yardımcı kitap” dediğiniz şey taaa bizim çocukluğumuzda bile vardı. O zamanlar adı “ansiklopedi” olarak geçiyordu.
Bugün olduğu gibi bizim zamanımızda da öğretmenimiz falanca “ansiklopediyi” almamızı “tavsiye” ederdi.
Rahmetli babam da her defasında öğretmenime saydırır ama arkadaşlarımızın içinde boynumuz bükük kalmasın diye o “ansiklopediyi” mecburen alırdı…
Alırdı da n’olurdu? Hiç bir şey! 10 cm kalınlığındaki koca “ansiklopediyi” bir kere açıp içindeki bilgilere bakmazdık.
Evimizin bir köşesinde öyle durur, sırf merakımızdan ara sıra karıştırıp içinde ne var diye sayfalarını çevirirdik.
İşin tuhafı öğretmenimiz çantamızda, bugünkü adıyla sözde kaynak kitap olan “ansiklopedi” kontrolü yapardı ama açıp da içindeki bilgilerden ders anlatmazdı…
Bugün Milli Eğitim Bakanlığı okullarda öğrencilere “yardımcı kitap” alımını yasakladı. Çok da iyi yaptı.
Böylece bazı öğretmenlerin ve “kırtasiyelerin” ciddi manada “rant” kapısı olan “yardımcı kitap” kandırmacası da bitti.
Ancak yasağa rağmen hala daha buldukları en ufak bir boşluktan faydalanarak çocuklara “yardımcı kitap” aldıran olduğunu da görmek düşündürücü…
Geçtiğimiz hafta “medyadetay.com” Sakarya’da öğrencilere “yardımcı kitap” aldırdıkları belirlenen 4 okul müdürünün “açığa alınması” ile ilgili bir haber yaptı.
Habere göre İl Milli Eğitim Müdürlüğü yasak olmasına rağmen 4 okulda çocuklara “yardımcı kitap” aldırıldığını tespit ederek ilgililer hakkında soruşturma başlattı.
Soruşturmanın sonucu ne olur orasını bilemeyiz ama o okul müdürleri “yardımcı öğretmen” olarak bile Milli Eğitim camiasında tutulmamalı…
Netice itibariyle Milli Eğitim Bakanlığı’nın okullarda öğrencilere “yardımcı kitap” aldırılmasının “tavsiye” bile edilemeyeceğini karara bağlaması isabetli olmuştur.
Tabi Sakarya Milli Eğitim Müdürlüğü’nün de bu kararın takipçisi olup yasağa uymayanlar haklarında soruşturma başlatması da çok önemlidir.
Yasağa rağmen kafasına göre hareket eden okul idarecilerine “ne’aptın müdür” demeyip soruşturma açılması, İnşallah diğer okul yöneticileri için de caydırıcı olur…