Dünyanın başına bela olan koronavirüs illetinden ne zaman kurtulacağız Allah bilir.

Virüsün yayılmasını önlemek amacıyla alınan kurallara uyulmadıkça, bunun pek de mümkün olmadığı görülüyor.

Ancak son günlerde vaka sayılarında yaşanan azalma, ümitlenmemize de vesile oluyor.

Bir yılı aşkın bir zamandır bizleri normal hayattan koparan ve bambaşka bir yaşam şekline zorlayan salgında, vakaların azalma eğilimine girmesiyle birlikte yeni normal dediğimiz bir takım uygulamalar da hayata geçiriliyor.

Maske, mesafe derken şimdi salgının yeni kavramı "Yerinde karar."

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı bu uygulamayla, vaka sayılarının düşüş gösterdiği yerlerde, alınacak yerel kararlarla, kısıtlamalar bir nebze de olsa azaltılacak.

Yerinde karar döneminde iller 4 risk seviyesiyle puanlandırılacak ve maviye dönen iller, kademeli olarak normalleşecek. Ve bu bölgelerde vaka sayıları sıkı bir şekilde takip edilecek. Eğer vaka sayısı artarsa, kısıtlamalar yeniden hayata geçirilecek.

Artık maskeyle, kısıtlamalarla yaşamaktan sıkıldık. İnsanoğlu zamanla birçok şeye alışıyor, kabulleniyor ama bu maske olayına alışmak hiç de kolay değil.

Hepimiz biran önce normal hayatımıza dönmek istiyoruz. Sevdiklerimizle bir arada olmak, acılarını, mutluluklarını paylaşmak istiyoruz.

Bu da alınan kurallara uyulmasıyla direkt bağlantılı. Kısacası ne kadar uyum, o kadar normalleşme.

Koronavirüs illetinden kurtulmak tamamen bizim kurullara uyup, uymamamızla alakalı bir durum.

Eğer alınan kararların tam aksini yaparsak, kademeli normalleşmenin tam tersi yani radikal tedbirler alınması da gündemde.

O yüzden lütfen artık el birliğiyle kademeli de olsa normalleşelim.