Türkiye İstatistik Kurumu geçtiğimiz Ocak ayında ilk kez yaşanabilir kentlerle ilgili bir araştırmanın sonuçlarını açıkladı.
Hatırlayanlar olacaktır mutlaka, Sakarya o anketin sonuçlarına göre evlerinin çok büyük olmasıyla ilk sırada yer almıştı.
Şimdi 10 ay önce yapılan bir çalışmanın sonuçlarını neden gündeme getirdiğimizi merak edenler olabilir.
Söyleyelim, TÜİK bu anketi yeniden yapıp sonuçlarını da 2017 yılında açıklar mı acaba diye merak ettik. Ve bu 10 ayda Sakarya’da değişen bir şey var mı diye bir bakalım istedik.
TÜİK'in 'İllerde Yaşam Endeksi'; konut, çalışma hayatı, gelir ve servet, sağlık, eğitim, çevre, güvenlik, sivil katılım, altyapı hizmetlerine erişim, sosyal yaşam ve yaşam memnuniyeti olmak üzere 11 boyutu kapsıyor ve 41 gösterge ile temsil edilen bu boyutları tek bir bileşik endeks yapısı içinde sunuyor.
TÜİK’in yaptığı bu çalışma şehirlerde insanların yaşam kalitesini ve standardını ortaya koyması açısından oldukça önemli.
Zira yaşam kalitesi; bireylerin veya toplumların genel refah ve erişim düzeyini ifade ediyor.
Yaşam kalitesi verileri; uluslararası kalkınma, sağlık, siyaset ve istihdam alanları da dahil olmak üzere geniş bir yelpazede kullanılıyor.
Yaşam kalitesinin standart göstergeleri, sadece zenginlik ve istihdam değil, aynı zamanda yapılı çevrenin durumu, fiziksel ve ruhsal sağlık, eğitim, rekreasyon, boş zaman ve toplumsal aidiyet dahil olmak üzere birçok göstergeyi kapsıyor.
Yaşam kalitesi deyince insanın aklına ilk önce yaşadığı şehrin sunduğu hizmetlerin ne kadar kaliteli olup olmadığı geliyor.
Bir şehri yaşanabilir kılan klasik verilerin başında ise suç oranının düşük olması, iyi ulaşım imkanı, belediyecilik hizmeti ve binaları, doğası ve güzelliği geliyor.
Peki, bu kriterleri dikkate aldığımızda Sakarya’da 10 ayda ne değişti?
Evet konutlarımız hala çok büyük. Peki ya diğer başlıklar? Sizce değişen bir şey var mı? Yoksa her şey yerli yerinde mi sayıyor?
Ya, iyi ulaşım imkanı, belediyecilik hizmeti, çalışma hayatı, gelir durumu, sağlık hizmeti, eğitim, çevre güvenlik, altyapı, sosyal yaşam?
Evlerimizin çok büyük olması tüm bu başlıkları bir kenara bırakmamıza yetiyor mu?
Bu şehirde, bu şartlarda yaşamaktan mutlu muyuz?
Eğer mutlu isek söyleyecek bir şey yok tabi ki?
Sahi, gerçekten mutlu muyuz?