Dizelerini işitince içi sızlamayan insan imanını kontrol etsin derim. İnsanı insan yapan değerlerin başında vicdan gelir. Vicdanı olmayan insan her şeyi yapar. Bu yüzden ‘’insaf’’ deriz merhametsizlere..

Kurban Bayramı geldi çattı artık. Bayramlar aileler için gündelik hayatın içindeki dünyevi meşgalelerden bir arınma, bir soluk alma vesilesi, sıla-i rahim için bulunmaz bir fırsat iken tüm bunlardan bir kopuş, aile ve akrabalık gibi değerlerden biraz daha uzaklaşma eylemi haline bürünüyor.  Kendimize şu soruları soramadan edemiyoruz artık.

Kesilen bir tavuk mu ulaşır Allah'a, yoksa dondurucudaki et mi? Tatil midir bayram, yoksa ibadet mi?

Oysa Kurban ibadet, paylaşmak berekettir. Bayramlar sıla-i rahimdir. Peygamberin (sav) tavsiyesine  riayettir. Her fırsatta nerde o eski bayramlar demek yerine o eski bayramlardaki samimiyetle aile eş dost ziyareti ile güzel bir bayram geçirmek sanırım daha tercih edilebilir bir şeydir.

Bayramlar aynı zamanda dayanışma için de iyi bir örmektir. İslamla müşerref olmuş kadim medeniyetimiz daima mağdur ve mazlumların yanında olmayı öğretmiştir bize. Bu yüzden diyoruz ki; Paylaşın, bayram sevinci yeryüzüne yayılsın.  Kurban kesemeyen komşu akraba tanıdık her kim var ise bayramda kafalarını öne eğdirmemek lazım.  Kurban etinden ikram edip bayram sevincine onları da ortak etmeliyiz..

Çevremizde pek ihtiyaç sahibi olmadığını düşünüyorsak ya da ülkemizde, gönül coğrafyamızda ya da mazlum topraklarda çok daha muhtaçları var diyorsak  kurban bağışında da bulunabiliriz. Tanıdığımız güvendiğimiz organizasyonlar ile ilimizde ülkemizde ya da dünyanın her hangi bir yerinde bu isteğimizi gerçekleştirebiliriz. Bu bağlamda ilimizde ve ülkemizde çok şükür  güvenilir insani yardım derneklerine sahibiz. Örneğin İHH İnsani Yardım Vakfı bu yıl yurt içi ile  99 ülke ve bölgede kurban çalışması yapacak.

 İHH İnsani Yardım Vakfı  yurt dışı kurban çalışmaları kapsamında ben de  Afrika’ya Kenya’ya gidiyorum. Orada Türkiye adına  yapılan insani yardım faaliyetlerini, su kuyusu, cami, medrese , hastane ve tabi ki kurban kesim dağıtım çalışmalarını bizzat yerinde görme imkanına sahip olacağım.  Sakarya İHH gönüllüleri tarafından 6 farklı ülkede kurban çalışması yerinde gözlemlenecek. Kenya’nın yanı sıra Cibuti, Kazakistan, Gürcistan, Bangladeş ve Arakan’da gerçekleştirilecek olan kurban organizasyonlarında arkadaşlarımız vekaletlere bizzat tanıklık edecekler. 

Gönül coğrafyamızın her ne dinden olursa olsun afet ve savaş mağduru, yoksul, yoksun ve  gözü yaşlı kadınlarına erkeklerine, yetim ve öksüzlerine küçük de olsa bir tebessüm ettirebilmek adına yeryüzünün muhtaçlarını sevindirmeye gidiyoruz!

İnsafımızı merhametimizi ve şefkatimizi gelecek kuşaklara aktarabilmek için , kutsal emanetlerimiz olan yetimlerimizin ; misyonerlerin organ mafyalarının çete savaşlarının sömürgeci kapitalist düzenin çarkında öğütülmemeleri için  son kalemizi, insanlığımızı iyi muhafaza etmeliyiz.

Zulüm diyar diyar kol geziyorsa

Bir yanımız durmadan hep kanıyorsa

Bir yetim yüreği; işaret oysa

Orda mısın ey dost orda mısın ?

              

Kurban ibadet, paylaşmak berekettir..

 

Dipnot: Siz bu yazıları okurken ben Kenya’da olacağım. Dönüşte inşallah oradaki izlenimlerimizi sizinle paylaşırız. Dua edin lütfen, selametle inşallah..