Sakarya’da 60 farklı ülkeden  2500 ,  Türkiye  genelinde ise  80 farklı ülkeden yaklaşık 55.000  Uluslararası Öğrenci üniversite okuyor.  Ülke olarak hedefimiz bunu en az 5 katına çıkarmak. Resmi olarak Uluslararası Öğrenci diye adlandırılan bu gençleri bizler yabancı olarak görmüyoruz bu yüzden yabancı öğrenci değil misafir öğrenci demeyi tercih ediyoruz.

Sakarya Üniversitesi kampüsüne yolunuz düşerse çok farklı bir ortam olduğunu hemen fark edersiniz. Çünkü Afrikadan, Asyadan, Ortadoğudan, Balkanlardan bir çok misafir öğrenci ile her an karşılaşabilirsiniz. Şehirde çarşıda otobüste de her an görebileceğimiz bu gençler Türkçe hazırlık sınıfının ardından lisans eğitimine başladığı için onlarla çok kolay iletişim kurabilirsiniz.

Yabancı Öğrenci Sınavı (YÖS) ile ülkemiz üniversitelerini tercih eden bu öğrencilerden ülkelerinden burs alanlar olduğu gibi Yunus Emre Enstitüsü ve Yurt Dışı Türk ve Akraba Toplulukları (YTB ) bursu alanlar da var. Bunların yanında hiçbir yerden burs almayan ve kendi imkanları ile okumaya, okulunu sürdürmeye çalışan Filistinli, Suriyeli, Mısırlı, Ganalı, Gineli, Nijerli, Arnavut, Boşnak, Kosovalı, Türkmen, Kazak, Özbek, Azeri  ve daha bir çok farklı ülkeden  öğrenciler de var.

Son 3 yıldır Yedirenk Uluslararası Öğrenci Derneği tarafından kent meydanında Uluslararası Öğrenci Buluşmaları programında kendilerine ait çadırlarda ülkelerini bize Türkçe olarak anlatan,  yöresel halk oyunları ,kültürel ülke malzemeleri ve  yemeklerini sergileyen bu gençlerin her biri okul bittikten sonra bizim gönül elçilerimiz olarak memleketlerine dönüyorlar.

Endonezya’dan, Bangladeş’ten, Pakistan’dan, Afganistan’dan, Irak, Yemen, Cezayir, Tunus, Gine Bisesau, Orta Afrika, Çad, Kamerun hatta Patani’den Doğu Türkistan’dan Sakarya’ya lisans, yüksek lisans, doktora yapmaya gelmiş uluslararası öğrencilere misafirperverlik örneğini en iyi şekilde sergileyerek küçükte olsa bir tebessüme vesile olmalıyız.

Çoğunluğu Osmanlı mirası  gönül coğrafyamızın  mazlum mahrum bölgelerinden, binlerce km uzaklardan okumak için  ailesini arkadaşlarını sevdiklerini geride bırakarak  gelen bu kardeşlerimizin sosyo-ekonomik, kültürel, sağlık ve  barınma gibi ihtiyaçları oluyor. Bu konuda çalışma yapan sivil toplum kuruluşlarını desteklemeli ümmetin emaneti bu öğrenci kardeşlerimizi mahzun bırakmamalıyız.

Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu (UDEF) ve federasyona üye dernekler misafir öğrencilerle ilgili çok güzel çalışmalar yapıyor. Örneğin misafir öğrencilerin ülkemizde karşılaştığı problemler, nedenleri ve çözüm yolları gibi raporlar hazırlıyor. Ayrıca burs almadan kendi imkanları ile şehrimizde üniversite okuyan, ülkesine 2-3 yılda bir -o da belki- gidebilen, barınma ve ekonomik sıkıntılar yaşayan uluslararası öğrenciler için burs ve misafir öğrenci sponsorluk çalışması yapılıyor. Staj , teknik ve kültürel geziler gibi imkanlar sunuluyor. Bu bağlamda Sakarya’da faaliyet gösteren Yedirenk Uluslararası Öğrenci Derneği’ni bu çalışmalarından dolayı tebrik ediyorum.

Bizler de ümmet bilinci ile hareket ederek mazlum coğrafyalardan gelen öğrenci kardeşlerimizi ve bu kardeşlerimizle ilgilenen sivil toplum kuruluşlarını yalnız bırakmamalıyız. Özetle Misafir Öğrencilere Yabancı Kalmayalım..