Halit Can, milliyetçilik, din ve laiklik kavramlarının aşağı yukarı Cumhuriyetimizle birlikte gündemimize girdiğini belirtiyor. Can, bu ifadelerden onların Cumhuriyetle birlikte ortaya çıktığı gibi bir anlam çıkarılmaması gerektiğini de ayrıca ifade etmek

Halit Can, milliyetçilik, din ve laiklik kavramlarının aşağı yukarı Cumhuriyetimizle birlikte gündemimize girdiğini belirtiyor. Can, bu ifadelerden onların Cumhuriyetle birlikte ortaya çıktığı gibi bir anlam çıkarılmaması gerektiğini de ayrıca ifade etmektedir. Can, bunların dışında çağdaşlık, batıcılık, ilericilik-gericilik gibi üzerinde sıkça durulan başka kavramlarda olduğunu  Milliyetçilik Din ve Laiklik adlı kitabında anlatmaktadır. Can’ın bu eseri, Marifet Yayınları  tarafından 2004 yılının Ekim ayında yayınlandı. Can,  kitabında, konuyu Türk Milliyetçiliği ve Türkiye, Türk Milliyetçiliği ve Din, İslâm ve Laiklik, Türk Milliyetçiliğinin Safhaları gibi ana başlıklar altında ele alıyor.

Halit Can, kitabında İslâm’da din adamlarının sınıfı yoktur, Geleneksel İslâm konusuna genel bir bakış, Tarih ve günümüzde kadın, Günümüzde mütedeyyin müslümanların karşılaştıkları güçlükler gibi konulara da değiniyor. İnsanların ve milletlerin mutlaka ideal sahibi olmaları gerektiğini belirten Can, şöyle diyor: “İdeal sahibi olmak maceraperest olmak anlamına gelmez. Bütün devletler, büyük devlet adamları yetiştirirler ve basiret sahibi bu büyük devlet adamları ülkelerini maceraya sürüklemeden milli hedeflere ulaştırırlar.”

Millet olarak ortak değerlerimizin etrafında toplanarak devlet-millet, aydın-halk, asker-sivil kaynaşmasını sağlamamız gerektiğini belirten Can, sözlerine şöyle devam ediyor: “Bunu sağlamak için yapılması gereken şeyler bellidir. O da, sayıları daha az olan yönetici-aydın kesimin, çoğunluğu oluşturan millete karşı biraz daha hoşgörüyle bakması, onların diğerlerine saygı göstermesi hatta sahip çıkmasıdır. Demokrasinin gereği de budur. Halkın değerlerini hiçe sayan yöneticilerin olduğu bir toplumda demokratik teamüllerden bahsedilemez.”

Türk Milliyetçiliğinin Hedefleri

Halit Can, Türk milliyetçiliğinin dört hedefi olduğunu belirterek bunları şöyle ifade ediyor:

Bin yıldır yaşadığımız ve vatan edindiğimiz Anadolu toprakları üzerinde kurmuş olduğumuz Türkiye Cumhuriyetini ekonomik, siyasi, askeri vb. her yönden çağımızın en gelişmiş ülkeleri arasına katmak ve tam bağımsız bir ülke haline getirmektir.

Türk Milliyetçiliğinin ikinci hedefi Turancılıktır. Turancılık özde bütün  Türkleri aynı bayrak altında toplama ülküsüdür.Günümüzde ise bir bayrak altında toplanma bir zorunluluk değildir.

Türk Milliyetçiliğinin  üçüncü hedefi İslam birliğini sağlamaktır.

Türk Milliyetçiliğinin dördüncü ve son hedefi İla-yı kelimetullah olarak adlandırdığımız bütün dünyaya hakim olup nizam verme ülküsünü gerçekleştirmektir.