Geçtiğimiz günlerde Sakarya’da “Otomotivde Vizyonumuz Made In Turkey” konulu bir toplantı düzenlendi.

Sakarya’da ne kadar önemli zevat varsa hepsinin bir araya geldiği bu toplantı adından da anlaşılacağı üzere “otomotiv üretimi” odak noktalı olarak geçti.

Herkesin kendince bir takım görüş ve fikirlerini açıkladığı toplantıda asıl dikkate alınması gereken konuşmayı Ethem Sancak yaptı…

Ethem Sancak yaptığı açıklamada Sakarya’nın şehre yapacağı katkı nedeniyle “milli arabaya” fazlasıyla odaklandığını söyledi.

Sonra da Sakaryalıların, Savunma Sanayi’nin, Stratejik Üssü BMC’yi Karasu’da inşa etme kararının hala farkına varamadığını ifade etti.

Ardından da Karasu’da kurulacak olan BMC’nin Sakarya’ya “milli otomobilden” en az “5 kat” daha fazla katkı yapacağını belirtti…

Aslına bakarsanız Ethem Sancak yerden göğe kadar haklı. Sakarya olarak nedense hep “reklam kokan” işlerin peşine fazlasıyla takılıyoruz.

Yıllardır Sakarya için “nam olsun kar olmasın” mantığı ile hareket etmekten elimize ne “nam” ne de “kar” geçti.

Ha bire “havanda su dövdük.” Sonuçta Sakarya’ya gelmesi gereken birçok yatırımı elimizden kaçırdık…

Elbette “milli otomotivin” Sakarya’da üretilmesi çok önemli! Bunun Sakarya’ya sağlayacağı “prestiji” göz ardı etmek mümkün değil.

Ancak yıllardır “milli otomotiv” ile yatıp kalkmaktan Sakarya için katma değeri daha fazla olacak yatırımların gerçekten farkında değiliz.

Dolayısıyla “eldeki bir kuş, daldaki iki kuştan iyidir” deyip, öncelikle Sakarya’ya gelen yatırımların kıymetini bilmeliyiz…

Hadi buyurun! Rakamlar ortada. Ethem Sancak’ın dediğine bakacak olursak “milli otomotivin” 10 yılda, 20 yılda getireceği ciroyu BMC Sakarya’ya 5 yılda kazandıracak.

Sadece BMC’de çalışacak insan sayısı da “10 binin” üzerinde olacak. Ciro da “10 milyon” civarında olacak.

Keşke BMC gibi en az iki kuruluş daha Sakarya’ya gelip aynı şartlarda yatırım yapsa da “milli otomotiv” sevdamız da kusur kalsa…

Şimdi birileri bizim “milli otomotiv” fabrikasının Sakarya’da kurulmasına karşı çıktığımızı falan sanacak ama durum hiç de öyle değil.

“Milli otomotiv” elbette Sakarya için çok önemli. Keşke Sakarya bu fırsatı yakalasa! Kaldı ki bu kararı verecek olan irade de bellidir.

Sakarya öncelikle “milli otomotiv mi, milli savunma sanayi mi?” konusunda önceliğini belirlemelidir. Aksi halde “elimizdeki kuşu” da kaçırabiliriz…!