Ekmeğe zam var mı, yok mu?

Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, önceki gün basın toplantısı düzenledi ve ekmek fiyatlarına Ocak 2016'dan bu yana yaşanan maliyet artışlarına rağmen zam yapılmadığını dile getirdi.

Sağlıklı ortamda ve hijyenik şartlarda ekmek üretilebilmesi için zorunlu olarak fiyat artışı gerçekleştirmeleri gerektiğini vurgulayan Balcı, “Esnafın daha fazla dayanacak gücü kalmadı. Biz bunda ısrar edecek olursak, yakın zamanda ekmekteki kalitenin bozulduğunu görürüz. Çünkü esnaf hangi unu bulabiliyorsa, o undan ekmek yapmak zorunda kalır” dedi ve yüzde 15 zam talep etti.

İstanbul Esnaf Odası zammın geri alınması için dava açacağını söyledi. Oda Başkanı Faik Yılmaz, yetkisi olmayan insanların zam yaptığını ifade etti ve Salı gününe kadar zam geri alınmazsa bölge idare mahkemesine başvuracaklarını belirtti.

Son olarak Ticaret Bakanlığı da federasyonun zam yapamayacağını söyledi.

Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamada, “Türkiye Fırıncılar Federasyonunun ne ülke genelinde ne de herhangi bir il için tek başına ekmek fiyatı belirleme yetkisi bulunmamaktadır. Bu doğrultuda ekmeğe yüzde 15 zam yapıldığı yönündeki iddialar gerçeği yansıtmamaktadır” denildi.

Arkasından Balcı bir açıklama daha yaptı. “Biz zam yapmadık genelge yayımladık” dedi.

Ancak Balcı’nın açıklamalarını dinleyen, basın toplantısıyla ilgili haberleri okuyan herkes, ekmeğe ortalama 15 oranında zam yapıldığını anladı.

Zaten konu, tüm basın kuruluşları tarafından da ekmeğe zam geldiği şeklinde duyuruldu.

Gerçekten de milletin kafası karıştı.

Ekmek, hepimizin en önemli besin kaynaklarından biri.

Sofralarımızın olmazsa olmazı!

Evine günde 10 ekmek alan kalabalık aileler düşünülürse, yapılacak yüzde 15’lik bir zam oranı önemli bir yük getirecek.

Fırıncılar da haklıdır. Uzun zamandır zam yapmadıklarını ancak maliyetlerin her geçen gün arttığını söylüyorlar.

Ticaret Bakanlığı yaptığı açıklamayla yüreklere su serpse de, fırıncılar odası zam yapılması konusunda ısrarlı görünüyor.

O halde yapılacak zammın, daha makul bir fiyatta olması, her iki tarafın da mağdur olmaması açısından büyük önem taşıyor.

Adeta yılan hikâyesine dönen ekmek zammıyla ilgili tartışmanın sonunda bakalım kim kazanacak?

Ancak tek temennimiz, vatandaşın mağdur edilmemesidir.