Dün 10 Ocak “Çalışan Gazeteciler Günü” kutlandı. Hemen hemen her kesimden kutlama mesajları yayınlandı.
Adet olduğu üzere biz de “Adapazarı Gazeteciler Derneği” olarak “çalışan gazetecilerin” gününü kutladık.
Tabi kutlama mesajımızda da belirttiğimiz üzere bu kutlamalar meslektaşlarımızın karnını maalesef doyurmadı…
Basın iş kolunda çalışan gazetecilerin işleri gerçekten zordur. Yeri geldiğinde 7-24 çalışarak hiçbir fedakârlıktan kaçınmazlar.
Yeri geldiğinde de canlarını hiçe sayarak tehlikenin tam ortasında haber yapıp okuyucularına duyurmaya çalışırlar.
Ancak bütün bu fedakârlıklarına rağmen özellikle yerelde birçok gazeteci haklarını tam olarak alamaz…
Gazetecilerin hakları konusunda hükümet bir takım yaptırımlar getirse de gazete patronları hep bir çıkış yolu bulur!
Abartısız 10 yıl önce “asgari ücretle” başladığınız gazetecilik mesleğinde 10 yılın sonunda yine “asgari ücretle” çalışmaya devam edersiniz.
Geçen bu 10 yıllık zaman içinde “asgari ücret” dışında maaşınızda artış olmaz. İşin kötüsü her türlü yaptırıma sahip olan “Basın İlan Kurumu” da bu olanlara sessiz kalır…
Doğrusu gerek işverenler gerekse hükümet, basın çalışanları konusunda biraz daha duyarlı ve daha saygılı olmalıdır!
Geçim kaygısı içinde işlerlini her türlü zorluğa rağmen yapmak zorunda kalan gazeteci arkadaşların bu durumları bir “zaaf” olarak değerlendirilmemelidir.
Çalışan gazeteci arkadaşlarımızın “işsiz kalırız kaygısı” gazete patronları tarafından “bir sömürü aracı olarak” asla görülmemelidir!…
Olması gereken, gazeteci arkadaşlarımıza gerek çalışma ve gerekse maaşları açısından insanca bir yaşam standardı sunulmasıdır.
Bugün maalesef Sakarya’da birçok gazeteci arkadaşımızın çalıştığı kurumda “maaşını alıp almayacağı kaygısı” taşıdığı da bir gerçektir.
Yine birçok gazeteci arkadaşımız yarın “işsiz kalabilir miyim” düşüncesiyle gazete patronlarının “iki dudağı arasında” çalışmak zorunda kalmaktadır…
Netice itibariyle Sakarya’da bu şartlar altında çalışan gazeteciler için 10 Ocak’ın “sembolik” olmanın dışında çok da bir anlam taşıdığını sanmıyorum.
Ne zaman ki Sakarya’da çalışan gazetecilerin çalışma şartları ve aldıkları ücretler düzelir işte o tarih onlar için “Çalışan Gazeteciler Günü’dür.”
Aksi halde her yıl 10 Ocak’ta yayınlanan kutlama mesajları “lafü güzaf” olmaktan öteye gitmez…