Sakarya Büyükşehir Belediyesi Mart Kültür Sanat Etkinlikleri Muhammed Berdibek’in ‘Siyah Güzeldir’ isimli kitabının söyleşisi ve imza günü etkinliğiyle devam etti. Ofis Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinliğe çok sayıda sanatsever katıldı.

‘Siyah Güzeldir’

Söyleşide sanatseverlere seslenen Yazar Berdibek, “60’lı yıllarda Güney Afrika’da ‘Apartheid’ denilen bir rejim vardı. Bu rejimde siyahlara karşı ırksal tasnif yapılıyordu. O zamanlarda siyahlar ve beyazlar arasında keskin bir çizgi vardı. ‘Siyah Güzeldir’ tam da burada ortaya çıkıyor. Siyahların aşağılandığı bir dönemde siyahlar; “Hayır, biz güzeliz. Biz siyahlığımızla gurur duyuyoruz.” diyerek bir akım başlatıyorlar. Yani ‘Siyah Güzeldir’ aslında bir akımın adıdır. Ben de siyahı bir metafor olarak alıp dünyadaki ve Türkiye’deki başka insanlara uygulamaya çalıştım” dedi.

Anlatmaya bin sayfa yetmezdi

Berdibek, “Siyah, derin bir mesele değil tamamen zihinsel bir yaklaşım. Siyahın güzel olduğunu kanıtlanma çabasına girdiğimde sadece 60’lı yıllarda bir hikâye ile ilgili olmadığını anladım. İnsanoğlunun yaratılışından itibaren var olan bir hikâyedir. Ben de bu hikâyeler arasından ayrımı çok zor da olsa seçip seçebildiğimi kitabımda yazdım. Steve Biko, Mandela, Martin Luther King, Malcom X ve buna benzer birçok siyahi sembolü kitabımda anlattım. Dışlanmış siyahları, onların çabalarını ve verdiği mücadeleleri anlatmaya çalıştım. ‘Siyah Güzeldir’ kitabını bin sayfa yapsam da yetmezdi çünkü dünyada buna benzer çok fazla renk ırkçılığı hikâyesi var” ifadelerini kullandı.