Sakarya Büyükşehir Belediyesi 15. Uluslararası Sapanca Şiir Akşamları’nda programlar tüm hızıyla devam ediyor. Etkinliklerin 3. günü kapsamında Ali Günvar ve Cem Yavuz’un konuşmacı olarak katıldıkları söyleşi ve imza günü gerçekleştirildi. Programların devamında ise Dergilerde Şiir panelinde edebi dergilerde Türk şiirinin dünü, bugünü ve yarını ele alındı.

Söyleşi ve imza günü

Programların ilk ayağında Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi öğrencileri ile bir araya gelen Ali Günvar ve Cem Yavuz, dilin insan üzerinde bıraktıklarını şiir tutkunları ile paylaştılar. Buluşmada konuşan Günvar, “Şiirde ve söylediğimiz her sözde vuruculuğu ön planda tutarız. Çarpıcı olanı hedefler ve insanlar oradan bir şeyler çıkarsın isteriz. Toplumla ilişkilerimiz ise çok daha farklı ve soğukkanlı olur” ifadelerini kullanırken; Yavuz, “İlkokul çağlarında ne yazdığımı hatırlamıyorum ancak yazdığım şeylerin arkasından büyülendiğimi hatırlıyorum. Yazdıklarımda ortaya çıkan şey bağımsız bir varlık olarak beni, dilin tecessüm etmiş hali olarak büyülemişti” dedi. Programın devamında usta isimler kitaplarını sevenleri için imzaladı.

“Belli bir periyot yakalanamıyor”

Günün 2. programında Dergilerde Şiir konulu panel AKM’de düzenlendi. Moderatörlüğünü Zeynep Arkan’ın üstlendiği etkinlikte İtibar Dergisi’nden Ali Görkem Userin, Hece Dergisi’nden Hayriye Ünal ve Fayrap Dergisi’nden Fazıl Baş temsilcileri oldukları dergiler ile ilgili ayrıntılı bilgiler verdiler. Ünal, “Hece, düzenli çıkan bir dergi özelliği taşıyor. Okurla zamanında buluşmayı önemsiyoruz. Hece’yi geçmiş ve gelecekle bağları kuran bir mecra olarak görüyoruz” ifadelerini kullanırken; Userin, “Edebiyat dergilerinin en yaygın özelliği belli bir periyoda uyamamaktır. İtibar Dergisi bu anlamda bir sorun yaşamamaktadır” ve Baş ise, “Şiir editörünün okuyucuya sunduğu şey çok önemlidir. Kimi yazıyı derginin en ön sayfalarında kimisini arkada kimisini de hiç yayınlamaz. Bu yüzden şiir editörü için ‘bir derginin şiir düşüncesini oluşturan kişi’ denebilir” dedi.