Sakarya Büyükşehir Belediyesi Mart Kültür-Sanat Etkinlikleri düzenlenen ‘Sezai Karakoç ve Diriliş Düşüncesi’ başlıklı panel ile devam etti. Panelin moderatörlüğünü Araştırmacı-Yazar Yüksel Kanar üstlenirken; Araştırmacı-Yazar Nizamettin Yıldız, Araştırmacı-Yazar Ömer Tayyar Aslan ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Osman Sarı konuşmacı olarak yer aldılar. Panele Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı İbrahim Aktürk, Ulaşım Dairesi Başkanı Fatih Pistil, Kültür ve Sanat Şube Müdürü Adem Turan ve çok sayıda dinleyici katıldı.
 
“Karakoç damarı yakalamıştır”
Diriliş düşüncesinde fikir ve ahlak konusu üzerinde duran Araştırmacı-Yazar Ömer Tayyar Aslan, “Sezai Karakoç, Akif ve Necip Fazıl çizgisinin yaşayan son mümessilidir. Bu damarın son temsilcisidir. Bu damar Hz.Adem’e kadar götürülebilir. Bu damar Anadolu’da kimi zaman bir medrese, kimi zaman farklı yer ve mekanlarda dışa vurmuştur. Karakoç’ta bu damarı yakalayanlardan birisidir. Sezai Karakoç bir fikir adamıdır. Fikir bizi yeryüzündeki diğer her şeyden ayırır. Fikreden ben yeryüzünde şunun için varım diyebilir. Daha sonra bu anlamı veren yüksek gücü arar. Karakoç bu doğrultuda Diriliş Düşüncesini oluşturmuş, içinde bulunduğu toplumun kurtuluşu için bu düşünceyi sistemleştirmiştir. Ona göre kurtuluş için ahlaklı aydın ve liderlere ihtiyaç vardır” diye konuştu.
 
“Diriliş İslam davasını omuzlamıştır”
Sezai Karakoç tarafından çıkarılan Diriliş Dergisi’nin serüvenini slayt eşliğinde izleyicilere aktaran Araştırmacı-Yazar Nizamettin Yıldız, “Karakoç’un şu ana kadar yayınlanan 57 kitabı var. Diriliş Dergisi dergiden öte bir dava ve misyon üstlenmiştir. Dergi, 1960-1992 yılları arasında farklı tarihlerde 7 dönem olarak çıkmıştır. Diriliş Dergisi’nde İslam Milleti, İslam Medeniyeti, İslam Ülkesi ve İslam Devleti kavramları özellikle vurgulanmıştır. Karakoç’ta bu dördünü anlatan beni anlatmıştır diyor. Diriliş İslam davasını omuzlayan, İslam Medeniyetinin yeniden gerçekleşmesi için her türlü zorluğu göze alan bir dergidir” ifadelerini kullandı.


 
“Karakoç İslam aydınıdır”
Diriliş düşüncesinde İslam birliğine bakış üzerinde duran panel moderatörü Araştırmacı-Yazar Yüksel Kanar, “Sezai Karakoç İslam aydınıdır ve aydın dili kullanmıştır. Hicri 3.yy’da Müslümanlar arasında çıkan kargaşaları aydınlar çözmüştür. Sorunlardan ilki tek bir dönemde tek bir asırda 2 İslam Devleti 2 hilafet bulunabilir mi? sorunudur. Hemen hemen bütün İslam aydınları aynı anda iki devletin bulunmasının caiz olmadığını söylemişlerdir. Bu da İslam Birliği çok önemlidir demek oluyor. Karakoç, ‘Müslümanların politik birliğe doğru koşmaları hayat memat meselesidir’ diyor. Burada politik bir vurgu görüyoruz. Soyut ve sözde kalan bir birlik temennisi önem arz etmez. Karakoç tüm eserlerinde ve konuşmalarında bizlere İslam birliğini sağlamanın yollarını anlatmış ve düşüncesini sistemleştirmiştir” şeklinde konuştu.
 
“İnsan dört şey için dünyaya gelmiştir”
‘Çatı’ şiirini okuyarak Karakoç’ta sosyal ve insani değerlere değinen Yrd. Doç. Dr. Osman Sarı, “Bence bu şiir üzerinde çok durulması gereken bir şiir. Bir kere adı çok önemli. Bir çatı olmasa ki bu Allah’ın sonsuz merhametidir halimiz ne olur? Allah’ın bize verdiği nimetler, şairin böyle bir yazı yazması, bilim adamının ilaç icat etmesi Allah’ın verdikleriyle olan sosyal değerlerdir. Bu örnekler artırılabilir. Sosyal değerler davranışlarımızın ölçüsünü verir. İnsan dört şey için dünyaya gelmiştir. Bunlar hakikat arayışı, iyilik, güzellik ve adalettir. Kişiliğimiz bunların yanında olmalıdır. Bilim, ahlak, sanat ve hukukta bunlardan doğar. Eğitim insani ve sosyal değerlerle dolup taşmak için verilir” dedi.